Навигационна пътека

Унгария застава начело на Съвета на ЕС - 03/01/2011

Будапеща: сградата на унгарския парламент на брега на Дунав © ЕС

На 1 януари 2011 г. Унгария пое ръководството на ЕС след Испания и Белгия.

Унгария, която влезе в ЕС през 2004 г., ще председателства Съвета на ЕС за пръв път. Сред нейните приоритети са стабилизирането на европейската икономика, разширяването на Съюза, енергетиката и интегрирането на ромите.

Унгарското председателство започва в момент, когато икономическото възстановяване в ЕС все още е неравномерно, а процесът на излизане от кризата трябва да се стабилизира. Изправени пред трудности в еврозоната, страните членки се споразумяха да преразгледат Договора от Лисабон, за да утвърдят механизма за стабилизиране English , създаден в помощ на Гърция и Ирландия. Една от целите на новото председателство ще бъде постигането на напредък в преговорите по този въпрос.

Унгария очаква също така напредък в областта на координацията на икономическите политики на страните членки. За тази цел ще бъде дадено начало на "европейски семестър" - период, по време на който проектобюджетите на всички страни ще бъдат прегледани на европейско ниво, за да бъдат открити евентуални дисбаланси.

В социален аспект Унгария ще работи за изготвяне на истинска европейска стратегия в полза на интегрирането на ромите. По-ефективно използване на европейските фондове ще позволи подобряване на условията на живот на тази общност.

Един от акцентите на унгарското председателство ще бъде организирането на среща на върха по въпросите на енергетиката, на която по-специално ще се обсъжда гарантирането на взаимна свързаност на електрическите и газовите мрежи на страните членки. Целта е намаляване на зависимостта на Съюза от държави извън него, особено по отношение на снабдяването с газ.

Новото председателство иска също така да задълбочи отношенията на ЕС с Армения, Азербайджан, Грузия, Молдова, Украйна и Беларус. То ще бъде техен домакин през май по време на втората среща на върха на "източното партньорство".

И накрая, Унгария активно ще подкрепя процеса на разширяване на Съюза, и по-конкретно приемането на Хърватия. Страната, която е кандидатка за членство в ЕС от 2004 г., на практика навлиза в заключителната фаза на преговорите за присъединяване.

Уебсайт на унгарското председателство на Съвета на ЕС Englishfrançaismagyar

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки