Navigacijska pot

Evropska unija in mi leta 2010 - 23/12/2010

Zgibanka iz papirja v barvah zastave EU © Mélanie Heddrich/Patrick Bombaert

V času najrazličnejših obračunov ob koncu leta knjižica Evropska unija in mi prinaša pregled uspešnosti ukrepov EU v letu 2010.

Tudi evrsko območje in evropsko gospodarstvo so pretresle težave, ki pestijo Grčijo in v zadnjem času Irsko. Evropska unija jima je odobrila hitro finančno pomoč in tako zavarovala trdnost skupne valute in povrnila zaupanje trgov vanjo. Poleg tega je uvedla inovativen mehanizem English, ki s skoraj 500 milijardami evrov zagotavlja finančno stabilnost, ter nadzorne organe DeutschEnglishfrançais, ki preverjajo poslovanje finančnega sektorja.

V času krize si je EU prizadevala dvigniti zaposlenost: 100 milijonov evrov je namenila financiranju mikrokreditov (to so posojila do višine 25 000 evrov), ki jih lahko najamejo brezposelni za ustanovitev podjetja.

Številni potniki, ki so spomladi zaradi oblaka vulkanskega pepela obtičali na letališčih, so lahko na podlagi evropskih predpisov o pravicah letalskih potnikov zahtevali povračilo stroškov in pomoč. Z letošnjim letom imajo enake pravice tudi potniki, ki potujejo z vlakom ali ladjo. Če denimo vlak zamuja, lahko potniki dobijo povračilo do 50 % cene vozovnice.

Novosti so tudi v zvezi s temeljnimi pravicami, saj imajo državljani EU, ki so v sodnem postopku v drugi državi članici, po novem evropskem predpisu pravico do brezplačnega prevoda in tolmačenja.

Evropska unija je poskrbela tudi za potrošnike. V vsakdanje življenje Evropejcev prinaša recikliranje električnih in elektronskih naprav ter enotni polnilec za mobilne telefone.

Kar zadeva zunanjepolitično področje, Evropska unija tudi leta 2010 ostaja največja donatorka pomoči v svetu. Na pomoč je priskočila številnim državam, ki so jih prizadele naravne ali ekološke nesreče. Imela je denimo osrednjo vlogo v mednarodni podpori Haitiju Englishfrançais, ko ga je prizadel potres.

Knjižica Evropska unija in mi leta 2010

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave