Cale de navigare

Uniunea Europeană şi voi în 2010 - 23/12/2010

Figură din hârtie cu culorile drapelului european © Mélanie Heddrich/Patrick Bombaert

La ora bilanţului de sfârşit de an, broşura "Europa şi voi" se opreşte asupra câtorva din iniţiativele UE în 2010.

Dificultăţile cu care s-a confruntat Grecia şi, mai recent, Irlanda au zguduit din temelii zona euro şi economia europeană. Uniunea Europeană a reacţionat acordând rapid ajutor financiar acestor ţări, ceea ce a permis menţinerea credibilităţii monedei unice şi restabilirea încrederii pieţelor. Pe de altă parte, pentru a-şi asigura stabilitatea financiară, UE a creat un mecansim inovator English de ajutor în valoare de aproape 500 de miliarde de euro (Fondul european de stabilitate financiară) şi instituţii de supraveghere DeutschEnglishfrançais a pieţelor financiare.

De asemenea, UE a încercat să facă faţă crizei şi prin luarea unor măsuri vizând piaţa muncii. Uniunea a deblocat suma de 100 de milioane de euro în scopul finanţării microcreditelor (împrumuturi de maxim 25 000 de euro) destinate şomerilor care doresc să se lanseze în afaceri.

În primăvară, pasagerii blocaţi în aeroporturi din cauza norului de cenuşă vulcanică au putut obţine despăgubiri şi asistenţă datorită legislaţiei europene privind protecţia pasagerilor aerieni. Începând cu acest an, călătorii care se deplasează cu trenul sau cu vaporul beneficiază de aceleaşi drepturi. Astfel, de acum înainte, biletele de tren vor putea fi rambursate în proporţie de 50% în caz de întârziere.

În ceea ce priveşte drepturile fundamentale, noua legislaţie europeană le permite cetăţenilor implicaţi în proceduri judiciare într-o altă ţară a Uniunii, să beneficieze gratuit de servicii de traducere şi interpretare.

UE nu i-a uitat nici pe consumatori. Măsurile care îi încurajează pe aceştia să recicleze aparatura electrică şi electronică sau cele care vizează crearea unui model comun de încărcător pentru telefoanele mobile ilustrează preocuparea Uniunii faţă de viaţa de zi cu zi a europenilor.

Pe plan extern, Uniunea a confirmat în 2010 rolul său de prim donator mondial, sprijinind numeroase ţări afectate de dezastre naturale sau ecologice. În acest fel, ea a jucat un rol central în ajutorul internaţional acordat imediat după cutremurul din Haiti Englishfrançais.

Broşura "Europa şi voi" (Ediţia 2011)

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile