Kruimelpad

De EU en u in 2010 - 23/12/2010

Papieren vouwvogelbekje in de kleuren van de Europese vlag © Mélanie Heddrich/Patrick Bombaert

De brochure "Europa en u" blikt kort voor het einde van het jaar terug op de belangrijkste initiatieven van de EU in 2010.

De begrotingsproblemen van Griekenland en Ierland hebben de euro en de Europese economie op hun grondvesten doen schudden. De EU heeft beide landen in recordtijd financiële hulp geboden en zo het vertrouwen van de financiële markten in de euro weten te behouden. Europa heeft een steunfonds English van bijna 500 miljard euro opgericht om de financiële stabiliteit te garanderen en heeft het toezicht DeutschEnglishfrançais op de financiële markten verbeterd.

De EU zet zich in voor de werkgelegenheid, die wordt bedreigd door de crisis, en heeft 100 miljoen euro vrijgemaakt voor microkredieten (leningen tot 25.000 euro) voor werklozen die een eigen bedrijf willen beginnen.

De reizigers die begin dit jaar door de vulkanische aswolk op Europese vliegvelden waren gestrand, konden schadevergoeding en hulp vragen dankzij een Europese wet die de rechten van vliegtuigpassagiers beschermt. Sinds begin dit jaar genieten boot- en treinreizigers dezelfde rechten. Als uw trein te laat komt hebt u dus recht op een vergoeding van maximaal 50% van uw kaartje.

De grondrechten van de Europese burger zijn voortaan beter gewaarborgd, doordat u in geval van een rechtzaak in een ander EU-land recht hebt op een gratis vertaler of tolk.

Op het gebied van consumentenzaken heeft de EU onder meer maatregelen genomen voor het recyclen van elektronisch afval en voor het ontwikkelen van een uniforme gsm-oplader.

Tot slot is de EU in 2010 de grootste humanitaire hulpverlener ter wereld gebleven en heeft zij zich ingezet voor vele door natuur- en milieurampen getroffen landen, zoals het door een zware aardbeving verwoeste Haïti Englishfrançais.

Brochure "De EU en u in 2010"

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links