Navigációs útvonal

Az EU és Ön 2010-ben - 23/12/2010

Papírból hajtogatott madár, az európai zászló színeiben © Mélanie Heddrich/Patrick Bombaert

Az év végén az EU is megvonja éves tevékenységének mérlegét. Az "Európa és Ön" című tájékoztatófüzet áttekintést ad a 2010-es év néhány fontosabb uniós kezdeményezéséről.

Görögország és újabban Írország gazdasági nehézségei megrendítették az euróövezetet és az európai gazdaságot. Az EU gyorssegélyt nyújtott a két országnak, amivel megmentette az egységes valuta hitelét, és sikerült helyreállítania a piaci bizalmat. Ezenkívül a pénzügyi stabilitás biztosítása érdekében egy közel 500 milliárd eurós innovatív mechanizmust English állított fel, és pénzügyi felügyeleti hatóságokat DeutschEnglishfrançais hozott létre.

A válság kezelésében az EU a foglalkoztatás támogatása mellett is elkötelezte magát: 100 millió eurót különített el arra a célra, hogy mikrohitelt (azaz 25 000 eurónál kisebb értékű kölcsönt) nyújtson azoknak a munkanélkülieknek, akik saját vállalkozást kívánnak indítani.

Tavasszal a vulkáni hamufelhő miatt sok légi utas rekedt a repülőtereken - ők a légi utasok jogairól szóló uniós jogszabályoknak köszönhetően kártérítésben részesültek, és segítséget kaphattak. Az idei évtől kezdődően az utasjogok a vasúton és hajón közlekedőket is megilletik. Így járatkésés esetén ma már vissza kell téríteni a vasúti menetjegy árának egy részét. A visszatérített összeg elérheti a jegy vételárának akár 50%-át is.

Az alapvető jogok ügyében is történt előrelépés: új európai jogszabály gondoskodik immár arról, hogy az uniós országok azon polgárai, akikkel szemben az EU egy másik tagállamában bírósági eljárás indul, ingyenes fordítási és tolmácsszolgáltatást kapjanak.

Az EU nem feledkezett meg a fogyasztókról sem. Az egységes mobiltelefon-töltő kifejlesztése, valamint az elektromos és elektronikus készülékek újrahasznosítása érdekében hozott intézkedések tanúskodnak tevékenységéről az európaiak mindennapi életében.

Végül a nemzetközi színtéren az Unió 2010-ben megerősítette vezető szerepét a világ fő adományozóinak sorában. Az EU segítséget nyújtott több természeti, illetve ökológiai katasztrófa sújtotta országnak is. Így például központi szerepet játszott a földrengés után Haitinak Englishfrançais nyújtott nemzetközi segély megszervezésében.

"Európa és Ön" - 2010. évi kiadás

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek