Навигационна пътека

ЕС и вие през 2010 г. - 23/12/2010

Хартиена солничка в цветовете на европейското знаме © Мелани Хедрих/Патрик Бомберт

Във времето за равносметка в края на годината, брошурата "Европа и вие" прави преглед на няколко от инициативите на ЕС през 2010 г.

Претърпените от Гърция, а неотдавна и от Ирландия трудности разтърсиха еврозоната и европейската икономика. ЕС реагира, като предостави бърза финансова помощ на тези страни, което позволи да се запази авторитетът на единната валута и да се възвърне доверието на пазарите. Освен това той създаде нов механизъм English от близо 500 млрд. евро, за да гарантира своята финансова стабилност и учреди институции за контрол DeutschEnglishfrançais на финансовите пазари.

В отговор на кризата ЕС пое ангажимент и в полза на заетостта: 100 млн. евро бяха насочени за финансиране на микрокредити (заеми в размер до 25 000 евро), предназначени за безработни, които желаят да започнат собствен бизнес.

През пролетта пътниците, блокирани по летищата поради облака от вулканична пепел, получиха обезщетения и помощ благодарение на европейското законодателство за защита на самолетните пътници. От тази година пътниците във влаковете и корабите се ползват със същите права. Така в случай на закъснение стойността на вашия билет за влака вече може да бъде възстановена в размер до 50 %.

В областта на основните права ново законодателство позволява на гражданите, участващи в съдебен процес в друга страна от Съюза, да получат безплатни услуги за писмен и устен превод.

ЕС не забрави и потребителите. Предприетите мерки в областта на преработването на електрически и електронни устройства, както и създаването на един-единствен модел зарядно за мобилни телефони, свидетелстват за неговите действия в ежедневието на европейците.

И накрая, в международен план през 2010 г. Европейският съюз утвърди своята позиция на най-голям световен донор, предоставяйки помощ на множество държави, засегнати от природни или екологични бедствия. Той изигра централна роля и в международната помощ за Хаити Englishfrançais в часовете след земетресението.

Брошура "Европа и вие през 2010 г."

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки