Navigacijska pot

EU iz prve roke - 19/08/2010

Šolska tabla v prazni predavalnici © EU

Uradniki evropskih institucij obiščejo svojo nekdanjo šolo, da bi mladim predstavili pomen EU.

Projekt EU iz prve roke daje uradnikom evropskih institucij možnost, da se za en dan vrnejo v šolo, najraje v tisto, ki so jo nekoč sami obiskovali.

Projekt je stekel leta 2007 na pobudo nemške vlade, ki je z njim obeležila začetek predsedovanja Svetu EU. Podprli so ga tudi Evropska komisija in naslednja predsedstva Sveta EU. Letos v projektu sodeluje enajst držav, ki so svoje državljane, zaposlene v institucijah EU, povabile na obisk v nekdanje šole. Vendar se lahko za obisk prijavijo tudi druge šole v EU.

Uradniki na različnih položajih, tudi komisarji, se prelevijo v ambasadorje Evropske unije. Tako je komisarka za humanitarno pomoč Kristalina Georgijeva spomladi obiskala gimnazijo v bolgarskem mestu Elena. Srečala se je z dijaki, starimi od 13 do 17 let, ki jih je zanimalo marsikaj, predvsem njen pogled na Evropsko unijo. Prisluhnila je tudi njihovemu mnenju in jih povprašala, kaj jim pomeni dejstvo, da so državljani EU.

Slovenija je v projektu sodelovala leta 2008 v času svojega predsedovanja Svetu EU, med uradniki, ki so obiskali svojo nekdanjo šolo v Sloveniji, pa je bil tudi Janez Potočnik, tedanji komisar za znanost.

EU iz prve roke je projekt, ki poskuša mladim Evropsko unijo in njene institucije približati bolj neposredno, skozi osebno pripoved in izkušnje ljudi, ki so v njih zaposleni. Mladi bolje spoznajo delo in pomen EU, njene politike, pa tudi programe študentskih izmenjav, kot sta Leonardo da Vinci DeutschEnglishfrançais in Erasmus DeutschEnglishfrançais .

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave