Cale de navigare

Din nou la şcoală - 19/08/2010

Sală de clasă goală © UE

Funcţionarii europeni se întorc la şcoală pentru a le vorbi elevilor despre acţiunile Uniunii Europene.

Proiectul "Din nou la şcoală" le propune funcţionarilor instituţiilor europene să petreacă o zi cu elevii unei şcoli din UE, de preferat şcoala pe care au absolvit-o.

Această iniţiativă a fost lansată în 2007 de guvernul german pentru a marca preluarea de către această ţară a preşedinţiei UE. Proiectul s-a bucurat de sprijinul Comisiei Europene şi a fost continuat de fiecare dintre preşedinţiile succesive ale Consiliului. În acest an, unsprezece ţări participă la program, iar şcolile sunt pregătite să-i primească în vizită pe foştii elevi, actuali funcţionari europeni. Astfel de vizite pot fi organizate şi de alte şcoli din UE, chiar dacă printre absolvenţii lor nu se numără actuali funcţionari europeni.

La proiect participă funcţionari de toate gradele. Ei devin astfel, pentru o zi, ambasadorii UE. În primăvara acestui an, Kristalina Georgieva, comisar european pentru ajutor umanitar, a vizitat un liceu din Elena, Bulgaria, unde s-a întâlnit cu elevi cu vârsta cuprinsă între 13 şi 17 ani. Aceştia i-au pus multe întrebări, în special referitoare la viziunea sa asupra Europei. La rândul său, comisarul i-a ascultat şi i-a întrebat ce înseamnă pentru ei a fi european.

Belgia, ţara care începând cu 1 iulie deţine preşedinţia UE, a prevăzut ca la data de 28 octombrie mai mulţi funcţionari de naţionalitate belgiană ai Comisiei Europene să viziteze şcolile în care au studiat.

Iniţiativa "Din nou la şcoală" conferă mai multă vizibilitate Europei şi aduce instituţiile UE mai aproape de tânăra generaţie. Datorită acestui proiect, elevii se pot informa despre UE în mod diferit, beneficiind de experienţa celor care participă în mod direct la construcţia europeană. Astfel, pot înţelege mai bine modul în care funcţionează Uniunea Europeană, pot afla mai multe despre politicile europene şi despre programe de mobilitate, ca Leonardo Da Vinci DeutschEnglishfrançais şi Erasmus DeutschEnglishfrançais .

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile