Kruimelpad

Terug naar school - 03/08/2010

Leeg klaslokaal met schoolbord © EU

Europese ambtenaren keren terug naar school om jongeren warm te maken voor Europa.

Het project "Back to school" geeft ambtenaren van de Europese instellingen de kans om voor een dagje terug te keren naar hun lagere of middelbare school.

Het gaat om een initiatief dat de Commissie en het Duitse voorzitterschap in 2007 hebben genomen bij de vijftigste verjaardag van het oprichtingsverdrag van de Europese Unie. Later hebben andere landen de fakkel overgenomen. Dit jaar kunnen EU-ambtenaren uit elf landen door hun oude school te gast worden gevraagd. Maar ook andere scholen in de EU kunnen zich als gastheer aanmelden.

Ambtenaren van alle niveaus nemen aan dit evenement deel en worden daarmee een soort ambassadeur van de EU. In het voorjaar heeft Kristalina Georgieva, commissaris voor humanitaire hulp, zelf zo'n bezoek gebracht aan een middelbare school in het Bulgaarse Elena. Daar heeft ze kennisgemaakt met scholieren van 13 tot 17 jaar die haar allerlei vragen hebben gesteld, vooral over hoe zij over Europa denkt. Omgekeerd heeft ze ook geluisterd naar de scholieren en hun gevraagd wat het voor hen betekent Europeaan te zijn.

In België, dat sinds 1 juli het EU-voorzitterschap waarneemt, gaan ambtenaren van de Europese Commissie op 28 oktober terug naar hun oude school. In Nederland zal dat op 3 november ook gebeuren.

"Back to School" geeft Europa een gezicht en maakt de kloof tussen de Europese instellingen en de jongere generaties minder diep. Leerlingen kunnen eens op een andere manier kennismaken met de EU en krijgen informatie uit de eerste hand van mensen die direct bij de opbouw van Europa zijn betrokken. Zij leren wat bij over de werking van de EU, krijgen misschien meer interesse voor Europese zaken of ontdekken de uitwisselingsprogramma's zoals Leonardo Da Vinci en Erasmus.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links