Navigációs útvonal

Vissza az iskolába! - 19/08/2010

Üres osztályterem táblával © EU

Az uniós intézmények tisztviselői ellátogatnak iskoláikba, hogy az Európai Unió tevékenységeiről beszélgessenek a fiatalokkal

A Vissza az iskolába! kezdeményezés arra ösztönzi az uniós intézmények alkalmazottait, hogy egy nap erejéig visszatérjenek az iskolapadokba - lehetőség szerint abba az iskolába, amelybe annak idején maguk is jártak.

A kezdeményezést a német kormány indította útjára 2007-ben, az uniós elnöksége kezdetén, és a Bizottság is támogatta azt. A későbbiekben a Tanács soros elnökségei folytatták az immár hagyománnyá vált szokást. Idén tizenegy ország vesz részt a programban és fogadja a tisztviselőket régi iskoláikban. Az Unión belüli további iskolák is jelentkezhetnek önkéntes alapon, és fogadhatnak látogatókat.

A tisztviselők beosztástól függetlenül felkerekedhetnek, és az Unió nagyköveteivé válhatnak. Tavasszal Krisztalina Georgieva, a humanitárius segítségnyújtásért felelős biztos látogatott el a bulgária Elena városának egy középiskolájába. 13-17 éves diákokkal találkozott, akik számos kérdést tettek fel neki, például arról, hogyan látja az Európai Unió jövőjét. A biztos meghallgatta a diákokat, és megkérdezte tőlük, hogy mit jelent számukra európainak lenni.

Belgium, amely július 1-je óta tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztét, október 28-án rendezi meg az Európai Bizottságban dolgozó belga tisztviselők látogatását régi alma matereikben.

A Vissza az iskolába! kezdeményezés révén a fiatalok konkrét személyekhez tudják kötni Európát, így az uniós intézmények közelebb kerülhetnek a fiatal nemzedékekhez. Emellett a diákok arra is lehetőséget kapnak, hogy a korábbitól eltérő módon tájékozódjanak Európáról: úgy, hogy olyasvalaki nézőpontját ismerhetik meg, aki közvetlenül szerepet vállal az európai integráció elmélyítésében. A tanulóknak ezáltal lehetőségük nyílik arra, hogy jobban megértsék az Unió működését, kérdéseket tegyenek fel az egyes uniós szakpolitikákról, vagy tájékozódjanak a csereprogramokról, így például a Leonardo Da Vinci DeutschEnglishfrançais és az Erasmus DeutschEnglishfrançais programokról.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek