Διαδρομή πλοήγησης

Επιστροφή στα θρανία! - 03/08/2010

Άδεια τάξη με μαυροπίνακα © UE

Οι υπάλληλοι της ΕΕ επιστρέφουν στα θρανία για να ευαισθητοποιήσουν τους νέους γύρω από τη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρωτοβουλία "Επιστροφή στο σχολείο" καλεί τους υπαλλήλους των ευρωπαϊκών οργάνων να περάσουν μια μέρα σ΄ένα σχολείο, κατά προτίμηση σ΄αυτό στο οποίο φοίτησαν.

Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε το 2007 από τη γερμανική κυβέρνηση, με την υποστήριξη της Επιτροπής, για να σηματοδοτήσει την έναρξη της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ, και συνεχίστηκε από τις επόμενες προεδρίες του Συμβουλίου της ΕΕ. Φέτος, ένδεκα χώρες συμμετέχουν στο πρόγραμμα και υποδέχονται τους υπαλλήλους στο παλιό τους σχολείο, ενώ και άλλα ευρωπαϊκά σχολεία μπορούν με δική τους πρωτοβουλία και να καλέσουν παλιούς μαθητές τους.

Οι υπάλληλοι όλων των βαθμίδων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα γίνονται πρεσβευτές της ΕΕ. Την άνοιξη, η επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα επισκέφθηκε λύκειο στην πόλη Ελένα, της Βουλγαρίας. Συναντήθηκε με μαθητές ηλικίας 13 μέχρι 17 ετών, οι οποίοι της έκαναν πολλές ερωτήσεις, κυρίως για το πώς βλέπει την Ευρώπη. Εκείνη άκουσε τις απόψεις τους και τους ρώτησε τι σημαίνει γι΄αυτούς το γεγονός ότι είναι Ευρωπαίοι.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Άνοιξη της Ευρώπης, το 1ο Γυμνάσιο Βύρωνα στην Ελλάδα υποδέχθηκε μεταξύ άλλων τον Γ.Κοκκάλα, διευθυντή του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, και τον πρώην ευρωβουλευτή, Γ.Μαρίνο. Οι προσκεκλημένοι εξήγησαν στους μαθητές τη σημασία της ΕΕ και τον τρόπο λειτουργίας της και έγινε ενδιαφέρουσα συζήτηση κυρίως γύρω από τις οικονομικές πτυχές του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και το μέλλον της Ευρώπης.

Η πρωτοβουλία "επιστροφή στο σχολείο" δίνει στην Ευρώπη υπόσταση και φέρνει τα ευρωπαϊκά όργανα κοντά στους νέους. Οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ΕΕ με ένα ξεχωριστό τρόπο, μέσα από την εμπειρία των ίδιων των συντελεστών του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Τους δίνεται η δυνατότητα να κατανοήσουν καλύτερα πώς λειτουργεί η Ένωση και να ενημερωθούν για τις διάφορες ευρωπαϊκές πολιτικές και προγράμματα ανταλλαγών, όπως το πρόγραμμα Leonardo Da Vinci και το Erasmus.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι