Навигационна пътека

Отново на училище! - 19/08/2010

Празна класна стая с черна дъска © ЕС

Служителите в европейските институции се връщат в училищата, за да запознаят младите хора с действията на Европейския съюз.

Проектът "Отново на училище" предлага на работещите в европейските институции да прекарат един ден в училище, като за предпочитане е то да бъде това, в което самите те са учили.

Инициативата бе създадена през 2007 г. от германското правителство по повод началото на мандата на Германия начело на ЕС и бе подкрепена от Комисията. Следващите председателства на Съвета на ЕС продължиха инициативата. През тази година 11 държави участват в програмата и посрещат европейски служители в училищата, където са учили преди. В инициативата могат да се включат и училища, сред чиито възпитаници няма служители на ЕС.

Служители с различен ранг вземат участие и за един ден стават посланици на ЕС. През пролетта еврокомисарят по хуманитарната помощ Кристалина Георгиева посети гимназия в град Елена, България. Тя се срещна с ученици на възраст от 13 до 17 г., които ѝ зададоха много въпроси, предимно за нейната визия за Европа. Тя изслуша тяхното мнение и ги запита какво според тях означава да бъдеш европеец.

Белгия, която от първи юли пое ротационното председателство на Европейския съюз, ще организира посещения на белгийски служители на Европейската комисия в бившите им училища на 28 октомври.

"Отново на училище" дава конкретен облик на Европа и доближава институциите до младото поколение. Чрез този проект младите хора могат да се информират за ЕС по един различен начин, като се възползват от опита на хора, участващи пряко в изграждането на Европа. Така те могат да разберат по-добре функционирането на Съюза, да се поинтересуват от различни европейски политики и да открият образователни програми, в които могат да участват, като Леонардо да Винчи DeutschEnglishfrançais иЕразъм DeutschEnglishfrançais .

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки