Sökväg

Belgien tar över ordförandeklubban - 01/07/2010

Logotypen för Belgiens ordförandeskap © eu2010.be

Den 1 juli 2010 tog Belgien över det roterande ordförandeskapet i Europeiska unionens råd efter Spanien. Landet har ett ambitiöst program för det kommande halvåret.

Det belgiska arbetsprogrammet för de kommande sex månaderna hänger samman med programmet för den ordförandetrio som landet bildar tillsammans med Spanien och Ungern. Belgien vill först och främst se till att Lissabonfördraget, som trädde i kraft i december 2009, kan genomföras. Fördraget förenklar bland annat EU:s beslutsprocesser.

Under det spanska ordförandeskapet skakades EU av eurons fall och stora budgetunderskott. Belgien vill under sin tid som ordförandeland få fart på tillväxten igen och förbättra den ekonomiska styrningen. På programmet står också en ny europeisk struktur för tillsyn av finansmarknaderna. Läs hela det belgiska programmet DeutschEnglishfrançaisNederlands .

I Belgien, en förbundsstat med över 10 miljoner invånare, kämpar man just nu med att bilda en ny regering. Att landet i det läget tar över ordförandeklubban har skapat viss oro. Avgående premiärminister Yves Leterme försäkrar dock att Belgien är redo för ordförandeskapet. Belgien har jobbat med sitt program i över två år och landets olika språkgrupper och regioner står alla bakom det.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar