Navigacijska pot

Začetek belgijskega predsedovanja Svetu EU: veliko dela - 01/07/2010

Logotip belgijskega predsedstva © eu2010.be

1. julija je Belgija od Španije prevzela predsedovanje Svetu Evropske unije. Za drugo polovico leta 2010 je pripravila ambiciozen delovni načrt.

Delovni program, ki ga je Belgija pripravila za prihodnjega pol leta, se naslanja na program predsedujočega trojčka, v katerem sta poleg Belgije še Španija in Madžarska. Najpomembnejša naloga bo uveljavitev Lizbonske pogodbe, ki je začela veljati decembra lani in poenostavlja sistem odločanja Evropske unije.

V času španskega predsedovanja so Evropo pretresli padec vrednosti evra in velika javna zadolženost držav članic. Belgijsko predsedstvo si bo prizadevalo obnoviti gospodarsko rast in utrditi evropsko gospodarsko upravljanje. Na vrhu belgijskega programa dela je tudi ustanovitev novega evropskega nadzornega organa za finančni sektor (celotni program DeutschEnglishfrançaisNederlands belgijskega predsedstva).

Belgija je zvezna država z več kot deset milijoni prebivalcev, ki pa trenutno še čaka na sestavo svoje nove vlade. Prav zato je začetek belgijskega predsedovanja Svetu EU budil bojazni in pomisleke. Toda predsednik vlade v odstopu Yves Leterme je zatrdil, da je Belgija pripravljena na zahtevno delo. Delovni program, ki ga je pripravljala več kot dve leti, uživa v državi splošno politično podporo.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave