Kruimelpad

Belgisch voorzitterschap: daadkracht prioritair - 01/07/2010

Logo van het Belgische voorzitterschap © eu2010.be

Na Spanje neemt België vanaf 1 juli het roulerend voorzitterschap van de EU-Raad over. Het heeft een ambitieus programma voorgesteld voor de tweede helft van 2010.

De Belgische plannen voor de volgende zes maanden sluiten aan bij die van Spanje en Hongarije, waarmee het een "voorzitterschapstrio" vormt. België wil eerst en vooral werk maken van de uitvoering van het Verdrag van Lissabon, dat in december in werking is getreden en de besluitvorming binnen de Unie vereenvoudigt.

Europa werd tijdens het Spaanse voorzitterschap geconfrontreerd met een koersval van de euro en groeiende overheidstekorten. Het nieuwe voorzitterschap wil de groei herstellen en weer greep krijgen op de economie. België wil ook het EU-toezicht op de financiële markten verbeteren. U kunt het volledige programma online DeutschEnglishfrançaisNederlands raadplegen.

België is een federale staat met meer dan 10 miljoen inwoners, waar momenteel een nieuwe regering wordt gevormd. Dit zijn geen ideale omstandigheden voor het voorzitterschap van de Raad. Maar Yves Leterme, de aftredende premier, verzekert dat België er klaar voor is. Het programma is het resultaat van meer dan twee jaar voorbereiding en steunt op een brede consensus.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links