Navigációs útvonal

Belga elnökség: előtérben a növekedés fellendítése - 01/07/2010

A belga elnökség logója © eu2010.be

Belgium 2010. július 1-jén vette át Spanyolországtól az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztét. Az ország nagyívű programmal készült fel a féléves elnökségre.

Belgium a 2010 második felére vonatkozó munkaprogram kialakításában a Spanyolországgal és Magyarországgal alkotott „elnökségi trió” munkájának folyamatosságára törekedett. A belga elnökség mindenekelőtt a Lisszaboni Szerződés végrehajtásáról kíván gondoskodni. A december óta hatályos uniós szerződés jóval egyszerűbbé teszi a döntéshozatalt az Európai Unióban.

A spanyol elnökség során az euró jelentős mértékben gyengült, és az államháztartási hiány a legtöbb tagállamban gondot okozott, ami kedvezőtlen hatással volt Európára. Az új elnökség vissza szeretné állítani az Uniót a növekedés útjára, és javítani kívánja a gazdasági kormányzást. A belga programban egy új európai szerv létrehozása is szerepel a pénzügyi piacok felügyelete céljából. A belga elnökség honlapján a teljes program DeutschEnglishfrançaisNederlands megtekinthető.

Belgium szövetségi állam, lakossága meghaladja a 10 millió főt. Jelenleg az ország az új kormány megalakulására vár. Emiatt egyesekben aggodalmat keltett az a tény, hogy 2010 második felében Belgium lett az Unió soros elnöke. Az ország leköszönő elnöke, Yves Leterme azonban a kételyeket eloszlatva bejelentette, hogy Belgium felkészült a feladatra. A belga elnökségi program több mint kétéves munka eredménye, és széles körű támogatottságot élvez a belga régiók és nyelvi közösségek körében.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek