Διαδρομή πλοήγησης

Βελγική προεδρία: ώρα για δράση - 01/07/2010

Λογότυπος της βελγικής προεδρίας © eu2010.be

Την 1η Ιουλίου το Βέλγιο διαδέχθηκε την Ισπανία στην προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρουσίασε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για το δεύτερο εξάμηνο του 2010.

Το πρόγραμμα εργασίας της βελγικής προεδρίας για τους επόμενους έξι μήνες είναι ευθυγραμμισμένο με το πρόγραμμα της προηγούμενης προεδρίας που ασκούσε η Ισπανία και με το πρόγραμμα της Ουγγαρίας που αναλαμβάνει την προεδρία στη συνέχεια. Πρώτη προτεραιότητα του Βελγίου είναι η υλοποίηση της συνθήκης της Λισαβόνας, που τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Δεκέμβριο και απλουστεύει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας, η πτώση του ευρώ και η επιδείνωση των δημοσίων ελλειμμάτων αναστάτωσαν την Ευρώπη. Η νέα προεδρία επιθυμεί να αποκαταστήσει την ανάπτυξη και να βελτιώσει την οικονομική διακυβέρνηση. Το βελγικό πρόγραμμα προβλέπει επίσης τη δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκoύ μηχανισμού εποπτείας των χρηματοπιστωτικών αγορών. Βλ. το πλήρες πρόγραμμα DeutschEnglishfrançaisNederlands της βελγικής προεδρίας.

Το Βέλγιο, ένα ομοσπονδιακό κράτος με πάνω από 10 εκατομμύρια κατοίκους, βρίσκεται σήμερα στο στάδιο διεργασιών για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Η ανάληψη της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου της Ένωσης υπό αυτές τις συνθήκες προκάλεσε ορισμένες ανησυχίες. Ωστόσο, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας, Ιβ Λετέρμ, διαβεβαίωσε ότι το Βέλγιο είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στα καθήκοντα της προεδρίας. Το πρόγραμμά του, καρπός εργασιών που διήρκεσαν περισσότερα από δύο χρόνια, αποτελεί αντικείμενο ευρείας συναίνεσης.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι