Навигационна пътека

Белгийско председателство: приоритети за действия - 01/07/2010

Лого на белгийското председателство © eu2010.es

След Испания Белгия пое ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз от 1 юли и представи амбициозна програма за второто шестмесечие на 2010 г.

Работната програма на белгийското председателство следва програмата на „триото на председателствата“, съставено от Белгия, Испания и Унгария. Белгия ще се стреми преди всичко да гарантира прилагането на Договора от Лисабон, влязъл в сила през декември миналата година, който улеснява процедурата за вземане на решения в Европейския съюз.

По време на испанското председателство спадът на еврото и влошаването на публичните дефицити на държавите-членки разтърсиха Европа. Новото председателство желае да възстанови растежа и да подобри икономическото управление. В програмата на Белгия е предвидено и създаването на нова европейска структура за контрол на финансовите пазари. Вижте пълната програма DeutschEnglishfrançaisNederlands на белгийското председателство.

Федерална държава с повече от 10 млн. жители, в момента Белгия работи по съставянето на своето ново правителство. Поемането на ротационното председателство на Съвета на ЕС в подобен момент предизвика известни притеснения, но министър-председателят в оставка Ив Льотерм заяви, че Белгия е в състояние да поеме председателството. Програмата на страната - плод на повече от две години работа - се ползва с широк консенсус.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки