Sökväg

Fira Europadagen! - 06/05/2010

Europadagen firas med en mängd evenemang - öppet hus i Bryssel, aktiviteter för barn, konferenser, filmfestival och mycket annat.

Den 9 maj 1950 höll Robert Schuman, Frankrikes dåvarande utrikesminister, ett tal som skulle få enorm betydelse. Med andra världskriget i färskt minne uppmanade han Frankrike, Tyskland och andra europeiska länder att slå samman sin kol- och stålproduktion. Tanken var att skapa varaktig fred i Europa och att ta ett första steg mot en ekonomisk union. I dag betraktas hans tal - Schumandeklarationen - som startskottet för EU, och sedan 1985 firas därför den 9 maj som Europadagen.

I år när Europadagen fyller 60 år firar EU-institutionerna med en mängd olika evenemang: konserter, dansföreställningar, frågesporter, informationsstånd m.m.

I Bryssel öppnar EU-institutionerna sina dörrar för allmänheten den 8 maj. Då kan du besöka kommissionens huvudbyggnad Berlaymont, Europaparlamentets plenisal och rådets stora sal där EU-ländernas stats-och regeringschefer sammanträder.

De allra yngsta kan bygga en drake hos parlamentet eller utforska växt- och djurriket hos Ekonomiska och sociala kommittén. Kommissionen ordnar lekar där barnen får lära sig mer om djurskydd.

Runtom hålls olika konferenser, bland annat om europeisk kultur hos Regionkommittén. I parlamentet debatterar EU-parlamentarikerna med allmänheten. Du kan också spela minister i ett rådsmöte: kommer du och de andra deltagarna att lyckas enas om ett EU-initiativ om miljöbilar?

Den 9 maj kan man också upptäcka europeisk film på filmfestivalen Eurocine. För sjunde året i rad visas 27 filmer från de 27 EU-länderna på biografer i Bryssel, Luxemburg, Madrid, Paris och Rom.

I Sverige kan du träffa politiker och smaka kroatisk choklad på Stockholms central, och i Gävle, Halmstad och Karlskrona kan du lyssna på olika EU-föredrag. I Finland firas Europadagen den 7 maj i Esplanadparken i Helsingfors med morgongymnastik, musik, tal och marknadsvimmel.

 

Europadagen i Bryssel DeutschEnglishfrançaisNederlands

Europadagen i EU-länderna

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar