Navigacijska pot

Odprta vrata evropskih institucij - 06/05/2010

Na dan Evrope imajo državljani priložnost, da ob prazničnih prireditvah spoznajo delovanje in delo institucij Evropske unije.

9. maja 1950 je Robert Schuman, tedaj francoski minister za zunanje zadeve, sklical novinarsko konferenco in zbranim novinarjem prebral izjemno pomembno sporočilo. Nekaj let po koncu druge svetovne vojne je Francijo, Nemčijo in druge evropske države pozval, naj odprejo enotni trg za svojo proizvodnjo premoga in jekla. Tako bi po njegovem mnenju na evropskem ozemlju zagotovile trajen mir in storile prvi korak v povezovanju gospodarstva. Schumanova deklaracija velja danes za rojstvo Evropske unije, od leta 1985 dalje pa 9. maja praznujemo dan Evrope.

60. obletnico bodo evropske institucije obeležile še bolj praznično s številnimi dejavnostmi: koncerti, plesnimi predstavami, velikanskimi kvizi, informativnimi stojnicami ...

Najbolj praznično bo v Bruslju, kjer bodo institucije svoja vrata odprle 8. maja. Obiskovalci si bodo lahko ogledali sedež Evropske komisije Berlaymont, dvorano Evropskega parlamenta in veliko dvorano Sveta, kjer zasedajo voditelji in ministri držav EU.

Najmlajši bodo lahko v Parlamentu izdelali zmaja v barvah Evropske unije, na Ekonomsko-socialnem odboru pa raziskovali biotsko raznovrstnost. Tudi na Evropski komisiji so zanje pripravili igre, ki jih bodo opozarjale na skrb za dobro počutje živali.

Zvrstilo se bo tudi več konferenc. Na odboru za regije bodo denimo govorili o evropski kulturi. Evropski parlamentarci bodo v Parlamentu vodili javne razprave. Obiskovalci na Svetu bodo lahko izkusili, kako potekajo tamkajšnja zasedanja: se jim bo uspelo sporazumeti in pripraviti evropsko pobudo za ekološki avtomobil?

9. maja se bo začel tudi festival EuroCine in predstavil bogato bero evropske kinematografije. Festival bo letos potekal že sedmo leto zapored. V petih evropskih prestolnicah si bo mogoče ogledati 27 filmov iz 27 držav EU.

 

Dan Evrope v Bruslju DeutschEnglishfrançaisNederlands

9. maj po Evropi

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave