Kruimelpad

Europa nodigt je uit! - 06/05/2010

Europadag is de gelegenheid bij uitstek om eens te gaan kijken hoe de EU nu eigenlijk werkt. De Europese instellingen organiseren rond die dag ook allerlei feestelijke evenementen.

Op 9 mei 1950 riep Robert Schuman, toenmalig Frans minister van buitenlandse zaken, de pers bijeen voor een zeer belangrijke mededeling. Met de Tweede Wereldoorlog nog vers in het geheugen riep hij Frankrijk, Duitsland en de andere Europese landen op om hun kolen- en staalproductie te bundelen. Hij zag dat als middel om te komen tot een duurzame vrede in Europa en als eerste stap naar economische eenmaking. Tegenwoordig wordt die verklaring beschouwd als de geboorteakte van de Europese Unie en in 1985 is de negende mei uitgeroepen tot jaarlijkse Europadag.

De verklaring van Schuman is nu 60 jaar oud, en dat vieren de Europese instellingen met tal van activiteiten: concerten, dans, een megaquiz en natuurlijk veel informatiestands in alle EU-gebouwen.

In Brussel, het hart van de festiviteiten, zetten de instellingen op 8 mei de deuren open voor het publiek. Een goede gelegenheid om eens een kijkje te nemen in het Berlaymontgebouw, hoofdkantoor van de Commissie, in de grote vergaderzaal van het Parlement of in de kantoren van de Raad waar de staatshoofden en ministers uit alle EU-landen elkaar ontmoeten.

Kinderen kunnen ook een vlieger in de Europese kleuren maken bij het Parlement, of bij het Economisch en Sociaal Comité meer te weten komen over biodiversiteit. De Commissie organiseert ook allerlei spelletjes, onder andere over dierenwelzijn.

Daarnaast zijn er verscheidene conferenties, bijvoorbeeld bij het Comité van de Regio's over Europese cultuur. Bij het Parlement kan dan weer iedereen in debat gaan met europarlementariërs. En bij de Raad wordt een vergadering van ministers nagespeeld: worden ze het eens over een Europees initiatief voor een "groene" auto?

Op Europadag zelf, 9 mei dus, is de culturele rijkdom van de Europese film te bewonderen op het zevende EuroCine-festival. In 5 Europese hoofdsteden worden 27 films vertoond, een uit elk EU-land.

 

Feest van Europa in Brussel

Wat gebeurt er elders in Europa op 9 mei?

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links