Navigációs útvonal

Nyílt napok Európában - 06/05/2010

Az Európa-nap megünneplésére szervezett rendezvények alkalmat adnak az európaiaknak arra, hogy megismerjék az Unió működési módját és tevékenységeit.

1950. május 9-én Robert Schuman, Franciaország akkori külügyminisztere rendkívüli fontosságú sajtótájékoztatót hívott össze. Nem sokkal a második világháború után arra szólította fel Franciaországot, Németországot és más európai országokat, hogy egyesítsék szén- és acéltermelésüket, ezzel tartós békét teremtve Európában. Javaslata nyomán az európai országok egy kis csapata megtette az első lépést a gazdasági egyesülés felé. Ma e nyilatkozatot az Európai Unió megszületésének jelképeként tartjuk számon, május 9-ét pedig 1985 óta Európa-napként ünnepeljük.

Idén a nyilatkozat 60. évfordulójáról emlékezünk meg, mely alkalomra az uniós intézmények számtalan ünnepi rendezvénnyel és eseménnyel készülnek: koncertek, táncműsorok, maratoni kvízjátékok, tájékoztató standok stb. várják majd a közönséget.

Brüsszelben, mely város a Belgiumban rendezett ünnepségek fő helyszíne lesz, az uniós intézmények május 8-án megnyitják kapuikat a nagyközönség előtt. Az érdeklődők ellátogathatnak a Berlaymont palotába (a Bizottság székházába), az Európai Parlament üléstermébe, illetve a Tanács nagytermébe, ahol az európai vezetők és miniszterek szoktak ülésezni.

A Parlament épületében a gyermekek Európa színeiben pompázó papírsárkányokat készíthetnek, a Gazdasági és Szociális Bizottság székházában pedig a természet gazdagságának, sokszínűségének felfedezésére indulhatnak. A Bizottság sem feledkezik meg az ifjú korosztályról: olyan játékokkal várja őket, amelyek az állatok jóllétének fontosságára hívják fel a figyelmet.

A rendezvények sorából a konferenciák sem hiányoznak majd. A Régiók Bizottsága például az európai kultúráról tart tanácskozást. Az európai parlamenti képviselők nyilvános vitát tartanak, a Tanács pedig lehetőséget ad a látogatóknak arra, hogy színlelt tanácsi ülés aktív résztvevői legyenek. Vajon sikerül-e nekik a környezetbarát gépkocsik témájában európai kezdeményezést kidolgozni?

Végül pedig május 9-én az EuroCine fesztiválnak köszönhetően a mozik közönsége az európai filmművészet gazdagságával ismerkedhet meg. A hetedik alkalommal megrendezésre kerülő filmfesztiválon a 27 tagállam egy-egy filmjét tekinthetik meg öt európai fővárosban a nézők.

 

Európa ünnepe Brüsszelben DeutschEnglishfrançaisNederlands

Május 9-ét ünneplő rendezvények Európában

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek