Navigointipolku

Ovet avoinna Eurooppa-päivän kunniaksi - 06/05/2010

EU:n toimintaa esitellään tänäkin vuonna monenlaisissa tapahtumissa ja yleisötilaisuuksissa.

Joka vuosi 9. toukokuuta EU-maissa vietetään Eurooppa-päivää ns. Schumanin julistuksen kunniaksi. Tätä julistusta pidetään Euroopan yhdentymiskehityksen lähtölaukauksena.

Tänä vuonna julistuksen 60-vuotisjuhlan kunniaksi järjestetään entistä enemmän tapahtumia: konsertteja, tanssiesityksiä, kilpailuja, näyttelyitä jne.

Helsingissä Eurooppa-päivää juhlitaan jo perjantaina 7.5., jolloin Esplanadin puistossa on tarjolla monenlaisia tapahtumia ja ohjelmanumeroita.

Brysselissä monissa EU-elinten toimitiloissa on Eurooppa-päivän aattona lauantaina 8.5. avoimien ovien päivä. Tällöin voi tutustua muun muassa komission päämajaan Berlaymontiin, Euroopan parlamentin suureen istuntosaliin ja neuvoston kokoussaliin, jossa EU-maiden johtajat ja ministerit kokoontuvat.

Myös lapsille on ohjelmaa. Parlamentin tiloissa voi esimerkiksi askarrella EU:n väreillä koristetun leijan ja talous- ja sosiaalikomitean rakennuksessa tutustua luonnon monimuotoisuuteen. Komissio puolestaan järjestää pelejä, joiden teemana on eläinten hyvinvointi.

Yleisöluentoja järjestää useampikin toimielin. Alueiden komitean tilaisuuden teemana on eurooppalainen kulttuuri. Parlamentissa euroedustajat osallistuvat yleisökeskusteluihin. Neuvostossa kävijät pääsevät mukaan neuvoston kokouksen simulaatioon, jossa yritetään päästä sopuun eurooppalaisesta ekoautoaloitteesta.

Sunnuntaina 9.5. esitellään eurooppalaista elokuvatuotantoa EuroCine-tapahtumassa Brysselissä, Luxemburgissa, Madridissa, Pariisissa ja Roomassa. Ohjelmassa on 27 elokuvaa - yksi kustakin EU-maasta. Festivaali järjestetään jo seitsemättä kertaa.

Toukokuun 9. päivänä vuonna 1950 Ranskan tuolloinen ulkoministeri Robert Schuman ilmoitti lehdistölle aloitteestaan, jonka tavoitteena oli luoda Ranskan, Saksan ja muutamien muiden Euroopan maiden hiili- ja terästuotannolle yhteinen hallinnointijärjestelmä. Toinen maailmansota oli hiljattain päättynyt, ja Schumanin pyrkimyksenä oli saada Eurooppaan pysyvä rauha ja käynnistää vähin erin Euroopan taloudellinen yhdentyminen. Eurooppa-päivää on vietetty vuodesta 1985.

Eurooppa-päivän tapahtumat Brysselissä DeutschEnglishfrançaisNederlands

Eurooppa-päivän 9.5. ohjelma eri maissa

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä