Διαδρομή πλοήγησης

Ανοιχτές πόρτες για την ημέρα της Ευρώπης! - 06/05/2010

Με την ευκαιρία της ημέρας της Ευρώπης, όλοι οι πολίτες μπορούν μέσα από εορταστικές εκδηλώσεις να δουν από κοντά τη λειτουργία και τις δραστηριότητες της Ένωσης.

Στις 9 Μαΐου 1950, ο τότε Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν συγκαλεί συνέντευξη Τύπου για μια σημαντικότατη ανακοίνωση: την επαύριο του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, καλεί τη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να συνεργαστούν στην παραγωγή άνθρακα και χάλυβα, προτείνοντας ουσιαστικά την εγκαθίδρυση μακρόπνοης ειρήνης στο ευρωπαϊκή ήπειρο και την απαρχή μιας οικονομικής ένωσης. Η διακήρυξη αυτή θεωρείται ως η πράξη γέννησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για το λόγο αυτό, η 9η Μαΐου έχει καθιερωθεί, από το 1985, ως Ημέρα της Ευρώπης.

Τα ευρωπαϊκά όργανα, τιμώντας την 60ή επέτειο της διακήρυξης διοργανώνουν πολυάριθμες εορταστικές εκδηλώσεις, όπως, συναυλίες, θεάματα, γιγάντια κουίζ, ενημερωτικά περίπτερα, κλπ.

Στις Βρυξέλλες, επίκεντρο των εορτασμών στο Βέλγιο, τα ευρωπαϊκά όργανα ανοίγουν στις 8 Μαΐου τις πόρτες τους για το κοινό, δίνοντας στους πολίτες την ευκαρία να επισκεφτούν το κτήριο Μπερλεμόν που είναι η έδρα της Επιτροπής, το ημικύκλιο του Κοινοβουλίου και τη μεγάλη αίθουσα του Συμβουλίου όπου συνεδριάζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και υπουργοί.

Στο Κοινοβούλιο, οι νεότεροι επισκέπτες θα μπορούν να κατασκευάσουν τον δικό τους χαρταετό στα χρώματα της Ευρώπης, ενώ στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή θα μπορούν να εξερευνήσουν την βιοποικιλότητα της Ευρώπης. Επίσης, η Επιτροπή θα διοργανώσει παιχνίδια για να τους ευαισθητοποιήσει στην καλή μεταχείριση των ζώων.

Παντού θα διεξαχθούν συζητήσεις και ομιλίες, για παράδειγμα, στην Επιτροπή των Περιφερειών θα συζητηθεί το θέμα της ευρωπαϊκής ταυτότητας, ενώ στο Κοινοβούλιο ευρωβουλευτές θα πρωτοστατήσουν σε ζωντανές συζητήσεις με το κοινό. Οι επισκέπτες θα μπορούν επίσης να λάβουν μέρος σε προσομοίωση συνεδρίασης του Συμβουλίου επιχειρώντας να δρομολογήσουν ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για ένα οικολογικό αυτοκίνητο.

Τέλος, στις 9 Μαΐου το κοινό θα μπορέσει να ανακαλύψει όλον τον πολιτισμικό πλούτο του ευρωπαϊκού κινηματογράφου καθώς, στο πλαίσιο του φεστιβάλ EuroCine, το οποίο διοργανώνεται για έβδομη φορά φέτος, θα παρουσιαστούν σε πέντε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, 27 ταινίες από τις 27 χώρες της Ένωσης.

 

Η γιορτή της Ευρώπης στις Βρυξέλλες DeutschEnglishfrançaisNederlands

Οι εκδηλώσεις της 9ης Μαΐου στην Ευρώπη

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι