Sti

Dørene op for Europa! - 06/05/2010

På Europadagen kan alle vi europæere ved en lang række arrangementer opleve, hvordan EU arbejder

Den 9. maj 1950 indkaldte den daværende franske udenrigsminister, Robert Schuman, pressen for at give dem en meget vigtig meddelelse. Han opfordrede Frankrig, Tyskland og andre europæiske lande til at lægge Anden Verdenskrig bag sig og slå deres kul- og stålproduktion sammen. Han ville skabe varig fred i Europa og tage det første skridt i retning af en økonomisk union. I dag betragter vi hans erklæring som EU's fødsel, og siden 1985 har vi fejret den 9. maj som Europadagen.

På 60-årsdagen for begivenheden fester EU-institutionerne og afholder et væld af arrangementer: koncerter, dans, kæmpemæssige quizzer, informationsstande og meget mere.

Bruxelles danner ramme om festlighederne i Belgien, hvor EU-institutionerne slår dørene op for borgerne den 8. maj. Alle kan komme ind og se Kommissionens hovedkvarter, Berlaymontbygningen, EU-Parlamentets enorme plenarmødesal og den sal, hvor ministre og statschefer mødes i Rådet.

De yngste kan bygge deres egen drage i de europæiske farver i Parlamentet og udforske den biologiske mangfoldighed i Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg. Kommissionen arrangerer også lege og spil, der skal lære børn at tage hensyn til dyr.

Der afholdes desuden en masse konferencer, f.eks. diskuterer man i Regionsudvalget europæisk kultur. I EU-Parlamentet bliver der livlig debat med medlemmerne. Du kan også deltage i "en samling" i Rådet og drøfte, hvordan man lancerer et europæisk initiativ til en "grøn" bil.

Den 9. maj får et bredt publikum desuden lejlighed til at stifte bekendtskab med de mange kulturelle aspekter af europæisk film ved den 7. EuroCine-festival. Ved festivalen vises 27 film fra de 27 EU-lande i fem europæiske hovedstæder.

 

Europadagen i Bruxelles DeutschEnglishfrançaisNederlands

Arrangementer rundt om i Europa 9. maj

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links