Навигационна пътека

Отворени врати към Европа! - 06/05/2010

В Деня на Европа европейците имат възможност да научат повече за работата и дейностите на Съюза благодарение на многобройните празнични прояви.

На 9 май 1950 г. Робер Шуман, тогавашен министър на външните работи на Франция, събира журналистите, за да направи важно изявление. След края на Втората световна война той призовава Франция, Германия и други европейски страни да обединят своето производство на въглища и стомана. По този начин той предлага установяването на траен мир на територията на Европа и извършването на първата крачка към икономическо обединение. Днес тази декларация се смята за рождена дата на Европейския съюз, а от 1985 година насам на 9 май честваме Деня на Европа.

За 60-тата годишнина от това събитие европейските институции са организирали множество празнични прояви: концерти, танцови спектакли, гигантски викторини, информационни щандове...

В Брюксел, център на тържествата в Белгия, сградите на европейските институции отварят врати за посетители на 8 май. В този ден ще имате възможност да посетите Берлемон - седалището на Комисията, заседателната зала на Парламента и голямата заседателна зала на Съвета на ЕС, където се събират европейските ръководители и министри.

В Европейския парламент най-малките посетители ще могат да направят свое хвърчило в цветовете на Европа, а в Икономическия и социален комитет ще могат да се потопят в света на биоразнообразието. Европейската комисия ще организира игри, свързани с благоденствието на животните.

Почти навсякъде ще бъдат организирани конференции. Комитетът на регионите например организира конференция на тема "Европейската култура". В Парламента ще се проведат обществени дебати с участието на депутати. Посетителите в Съвета на ЕС ще могат да вземат участие в симулация на заседание на Съвета. Ще успеят ли те да изготвят европейска инициатива за "зелена" кола?

И накрая на 9 май широката публика ще може да се наслади на културното богатство на европейското кино, благодарение на фестивала EuroCine. По време на седмото му издание в пет европейски столици ще бъдат представени 27 филма от 27-те страни на Съюза.

 

Празникът на Европа в Брюксел DeutschEnglishfrançaisNederlands

Прояви по случай 9 май в Европа

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки