Cale de navigare

Un nou exerciţiu de democraţie participativă - 31/03/2010

Exemplare din Tratat, semnate © UE

În curând, cetăţenii europeni vor dispune de o nouă cale pentru a interveni pe lângă UE. Dar ce înseamnă mai exact „iniţiativa cetăţenilor europeni”?

Tratatul de la Lisabona a introdus conceptul de iniţiativă a cetăţenilor europeni DeutschEnglishfrançais , prin care se doreşte ca UE să devină mai democratică, oferindu-le cetăţenilor posibilitatea de a interveni în procesul de luare a deciziilor la nivel european.

Tratatul a intrat în vigoare în decembrie 2009. Prin urmare, dacă sunt îndeplinte anumite condiţii, Comisia Europeană, instituţia responsabilă cu elaborarea propunerilor legislative, va avea obligaţia formală de a lua în considerare propunerile primite din partea cetăţenilor UE.

Iniţiativa cetăţenilor „ar trebui să dea naştere la dezbateri aprinse pe marginea activităţilor pe care desfăşurăm la Bruxelles”, a declarat Maroš Šefčovič, noul comisar pentru relaţii interinstituţionale şi administraţie.

Potrivit Tratatului, pentru a fi luată în considerare de către Comisia Europeană, o iniţiativă trebuie să beneficieze de sprijinul a cel puţin 1 milion de cetăţeni provenind din cel puţin o treime din statele membre (în prezent, 9 ţări).

Comisia Europeană a elaborat o serie de reguli care trebuie luate în vedere atunci când cetăţenii europeni doresc să înainteze o petiţie. Acestea prevăd că numărul semnăturilor din fiecare ţară trebuie să fie proporţional cu dimensiunea acesteia - de la 4 500 de semnături pentru cele mai mici ţări, până la 72 000 de semnături pentru cel mai mare stat membru (Germania).

De asemenea, în momentul în care s-au strâns cel puţin 300 000 de semnături din partea cetăţenilor provenind din cel puţin trei ţări, petiţia va fi înregistrată la Comisie şi se va decide dacă aceasta intră în atribuţiile sale. În caz afirmativ, începând din acel moment, iniţiatorii petiţiei au la dispoziţie un an pentru a strânge numărul necesar de semnături.

În cazul în care iniţiativa îndeplineşte toate criteriile pentru a fi acceptată, Comisia Europeană dispune de patru luni pentru a face investigaţii şi pentru a lua o decizie privind elaborarea unui nou act normativ, lansarea unui studiu sau luarea altor măsuri. Comisia va trebui să-şi facă publică decizia.

Pentru a evita fraudele, semnatarii petiţiei trebuie să menţioneze adresa personală, data naşterii, naţionalitatea şi numărul personal de identificare (care figurează în buletin sau în paşaport ori numărul de securitate socială). De asemenea, iniţiatorii vor trebui să precizeze cine finanţează petiţia.

Regulile propuse trebuie mai întâi aprobate de Parlamentul European şi de Consiliul UE, iar primele iniţiative ar putea fi prezentate începând din 2011.

Iniţiativa cetăţenilor europeni English

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile