Cale de navigare

Instituţiile UE îşi schimbă metodele de selecţie - 11/03/2010

UE revizuieşte procedura de selecţie a funcţionarilor publici, concentrându-se mai mult pe metodele de lucru şi mai puţin pe cunoştinţele generale.

Oficiul European pentru Selecţia Personalului (EPSO) speră că noile metode vor accelera procesul de recrutare şi vor atrage candidaţi cât mai competenţi şi mai experimentaţi.

În fiecare an, zeci de mii de persoane candidează la diverse funcţii din administraţia europeană, printre care cele de interpreţi, traducători, avocaţi, secretare şi administratori.

Până acum, selecţia putea să dureze până la doi ani şi începea cu o serie de teste. Candidaţii se simţeau deseori descurajaţi, iar instituţiile UE se aflau în dezavantaj în calitatea lor de potenţiali angajatori.

„În contextul unei pieţe a locurilor de muncă din ce în ce mai competitive, este necesar ca instituţiile europene să poată atrage candidaţi din diverse domenii, cu un înalt nivel de pregătire”, a declarat Maroš Šefčovič, noul comisar pentru relaţii interinstituţionale şi administraţie.

„De asemenea, este important să nu îi pierdem pe parcursul selecţiei. Putem evita acest lucru doar dacă le oferim perspectiva de a obţine un loc de muncă atractiv, fără a-i pune în situaţia de a se confrunta cu o procedură prelungită nejustificat.”

Noua procedură va dura între 5 şi 9 luni, în parte deoarece concursurile pentru posturi obişnuite ca cele de administratori, asistenţi şi lingvişti vor trebui să fie organizate anual, deci mai des decât înainte. Candidaţilor nu li se va mai cere să memoreze nenumărate date şi cifre cu caracter general legate de istoria UE sau, cel puţin, nu în stadiul iniţial.

Procedura va avea două etape. Mai întâi, se vor testa, în ţara de origine, abilităţile profesionale şi capacitatea de gândire a candidaţilor. Cei care trec de faza de preselecţie vor fi invitaţi la Bruxelles. Doar atunci le vor fi testate cunoştinţele despre Uniunea Europeană. În cea de-a doua etapă, li se va cere să rezolve şi exerciţii legate de profilul postului, demonstrând, în acest fel, că dispun, printre altele, de capacitatea de a soluţiona probleme, de a munci în echipă şi de a comunica.

Candidaţii vor primi informaţii mai detaliate despre rezultatele testelor şi, dacă acestea sunt considerate satisfăcătoare, vor fi invitaţi, mai mult ca sigur, să se prezinte la un interviu. Cei care trec de evaluare, dar nu sunt angajaţi imediat, vor fi plasaţi pe o listă de rezervă valabilă timp de un an.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile