Navigációs útvonal

Karrier az Európai Uniónál - 11/03/2010

Az EU gyökeresen átalakítja az uniós tisztviselők kiválasztási eljárását. Az új rendszer nem annyira a formális tudást, mint inkább a tényleges készségeket fogja mérni.

Az Európai Személyzeti Felvételi Hivatal (EPSO) azt reméli, hogy az új tesztelési módszerek felgyorsítják a kiválasztási folyamatot, illetve elősegítik a rátermettebb és tapasztaltabb pályázók kiválasztását.

Évente több tízezren – tolmácsok, fordítók, jogászok, asszisztensek és ügyintézők – jelentkeznek európai uniós köztisztviselői állásokra.

Korábban a felvételi eljárás, amely egy sor vizsgateszttel indult, akár két évig is eltarthatott. Ez többeket visszariasztott a jelentkezéstől: az uniós intézmények a munkaerő-felvétel terén így hátrányos helyzetbe kerültek.

„Fontos, hogy az egyre erőteljesebb versennyel jellemezhető munkaerőpiacon az európai intézmények magukhoz tudják vonzani a legkitűnőbb jelentkezőket” – jelentette ki Maroš Šefčovič, az intézményközi kapcsolatokért és igazgatásért felelős új európai biztos.

„Elengedhetetlen az is, hogy megtartsuk ezeket az embereket. Ez pedig csak akkor sikerülhet, ha kilátásuk van arra, hogy felesleges késedelem nélkül előnyös álláshoz jutnak.”

Az új eljárás csak 5–9 hónapig fog tartani. Ez részben annak lesz köszönhető, hogy a legáltalánosabb munkakörökre (azaz az AD-besorolású igazgatási tisztviselők, az AST-besolorású asszisztensek és az AD-besorolású nyelvi tisztviselők által betöltött munkakörökre) az EU gyakrabban ír ki versenyvizsgát. Jelentős változás az is, hogy a pályázóknak emellett nem kell kívülről megtanulniuk az EU történetéhez kapcsolódó adatok és általános ismeretek sokaságát – vagy legalábbis nem az első körben.

Az új kiválasztási eljárás két szakaszból fog állni. Az első szakasz feladatai a szakmai és gondolkodásbeli készségeket vizsgálják. A pályázóknak ehhez nem is kell külföldre utazniuk. Az előválogatást sikeresen teljesítő jelentkezőket a második szakaszra Brüsszelbe hívjuk. Kizárólag ekkor vizsgáljuk a jelöltek európai uniós ismereteit. A második szakasz során a jelentkezőknek emellett olyan feladatokat is meg kell oldaniuk, amelyek a munkakör betöltéséhez szükséges kompetenciákat (pl. problémamegoldó és kommunikációs készség, együttműködési képesség) mérik fel.

A pályázók részletesebb visszajelzéseket kapnak majd teljesítményükről. Az új eljárásnak köszönhetően a jövőben nagyobb lesz a valószínűsége, hogy a kiválasztott pályázókat valamely intézmény behívja majd felvételi elbeszélgetésre. Azok a személyek, akik sikeresen túljutnak a második szakaszon, de akiket egyik intézmény sem vesz fel rögtön, tartaléklistára kerülnek. A lista érvényességi ideje egy év.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek