Navigacijska pot

Ambiciozen program nove Barrosove komisije - 15/02/2010

Skupinska fotografija nove komisije © EU

Prva Barrosova komisija je pred petimi leti nastopila delo v času gospodarskega vzpona in padajoče brezposelnosti. Danes, po največji recesiji zadnjih desetletij, pa novo evropsko komisijo čakajo popolnoma drugačni izzivi.

Predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso je lansko jesen ob predstavitvi prednostnih nalog dejal, da sta na vrhu seznama okrevanje gospodarstva in reševanje brezposelnosti. Napovedal je tudi nadaljnja prizadevanja za uvedbo finančnih reform, s katerimi bi preprečili prihodnje krize.

Med dolgoročnimi cilji je navedel pripravo novega desetletnega programa, ki bo nadomestil Lizbonsko strategijo o gospodarski rasti EU. Barroso je že predstavil delovni dokument, uradni predlog pa naj bi bil pripravljen marca.

Prejšnji teden je predsednik Barroso strategijo z naslovom „Evropa 2020“ predstavil evropskim voditeljem. Temelji strategije so nizkoogljično gospodarstvo, naložbe v raziskave in razvoj, rast digitalnih tehnologij ter posodobitev izobraževalnih sistemov in usposabljanja.

Z novo strategijo lahko okrepimo skupni trg in zajezimo prekomerne proračunske primanjkljaje držav članic, vendar potrebujemo bolj usklajene gospodarske politike, je poudaril Barroso. Proračunski primanjkljaj presega dogovorjeno mejo 3 % BDP že v 20 državah EU.

Nova Barrosova ekipa bo prva komisija, ki bo delovala na podlagi Lizbonske pogodbe, s katero se bo izboljšalo odločanje EU in okrepila njena vloga na mednarodnem prizorišču. Komisija mora kot varuhinja pogodb EU zagotoviti, da bodo reforme iz Lizbonske pogodbe tudi izpeljane. To ne bo lahka naloga, saj spremembe zadevajo skoraj vse institucije EU.

Lizbonska pogodba prinaša novosti tudi Evropski komisiji: med komisarji je zdaj tudi visoki predstavnik za zunanje zadeve. Ta položaj zaseda Angležinja Catherine Ashton, ki je tudi podpredsednica Komisije.

Barroso je ohranil nekatere prejšnje prednostne naloge, denimo podnebne spremembe, ki jim je zdaj namenil poseben resor s svojim komisarjem. Evropska unija si na tem področju prizadeva za nadaljevanje mednarodnih pogajanj, s katerimi bi nadgradili podnebno konferenco v Københavnu.

Med novimi resorji so poleg podnebnih sprememb tudi notranje in humanitarne zadeve, številni drugi resorji pa so spremenjeni.

Nova Barrosova ekipa se bo prvič sestala ta teden. Komisija šteje 27 članov, po enega iz vsake države članice. Med njimi je štirinajst komisarjev iz prejšnje komisije. Imenovani so za petletni mandat.

Evropa 2020: strategija za trajnostno rast DeutschEnglishfrançais

Politične smernice za novo Komisijo DeutschEnglishfrançaisportuguês

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave