Διαδρομή πλοήγησης

Δύσκολη η ατζέντα της νέας Επιτροπής Μπαρόζο - 15/02/2010

Ομαδική φωτογραφία της νέας Επιτροπής © EU

Όταν ανέλαβε καθήκοντα η πρώτη Επιτροπή Μπαρόζο, η οικονομία πήγαινε καλά και η ανεργία βρισκόταν σε κάμψη. Πέντε χρόνια μετά, και ύστερα από τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών, νέες προκλήσεις περιμένουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 2010-2014.

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητές του το περασμένο φθινόπωρο, ο πρόεδρος δήλωσε ότι πρώτη του δουλειά θα είναι η προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης και η επιστροφή στην αγορά εργασίας των εκατομμυρίων ατόμων που έχασαν τη δουλειά τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Δεσμεύτηκε επίσης να συνεχίσει τις προσπάθειές του για προώθηση των μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα με στόχο την αποτροπή μιας νέας κρίσης.

Όσον αφορά τους μακροπρόθεσμους στόχους, το δεκαετές πρόγραμμα της ΕΕ για ανάπτυξη - η λεγόμενη στρατηγική της Λισαβόνας - λήγει εφέτος και έχει ήδη αρχίσει η προετοιμασία ενός νέου προγράμματος. Ο πρόεδρος έχει ήδη δημοσιεύσει έγγραφο εργασίας στο οποίο παραθέτει τους στόχους πριν από την υποβολή επίσημης πρότασης τον Μάρτιο.

Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Μπαρόζο έδωσε στους ηγέτες της ΕΕ μια πρώτη εικόνα του νέου προγράμματος, γνωστού ως «Ευρώπη 2020». Η στρατηγική του νέου προγράμματος στρέφεται γύρω από την προώθηση των βιομηχανιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα, τις επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας και τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.

Στόχος του προγράμματος είναι να ενισχυθεί η κοινή αγορά και να τεθούν εκ νέου υπό έλεγχο τα εθνικά δημοσιονομικά ελλείμματα, δήλωσε ο πρόεδρος και τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερου συντονισμού της οικονομικής πολιτικής. Είκοσι χώρες υπερβαίνουν σήμερα το όριο 3% που έχει θέσει η ΕΕ για τη δημοσιονομικά ελλείμματα.

Η νέα Επιτροπή είναι η πρώτη που αναλαμβάνει καθήκοντα μετά την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας, η οποία στοχεύει στον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας λήψης αποφάσεων στην ΕΕ και στην ενίσχυση του ρόλου της στη διεθνή σκηνή. Η νέα Επιτροπή, ως θεματοφύλακας των Συνθηκών της ΕΕ, θα πρέπει να διασφαλίζει την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού χάρτη. Δύσκολο έργο, δεδομένου ότι οι αλλαγές αφορούν σχεδόν όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Στα όργανα αυτά περιλαμβάνεται και η Επιτροπή. Στη νέα σύνθεση περιλαμβάνεται το αξίωμα της ύπατης εκπροσώπου για τις εξωτερικές υποθέσεις, το οποίο δημιούργησε η Συνθήκη. Το αξίωμα αυτό κατέχει η Κάθριν Άστον, η οποία είναι επίσης αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη, βασικό θέμα κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του προέδρου, παραμένει ύψιστη προτεραιότητα, όπως καταδεικνύει άλλωστε η δημιουργία του νέου χαρτοφυλακίου «Δράση για το κλίμα». Η ΕΕ καταβάλλει έντονες προσπάθειες για επανέναρξη των διεθνών συνομιλιών προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία στα θέματα που παρέμειναν εκκρεμή μετά τη διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το κλίμα.

Η δράση για το κλίμα δεν είναι το μοναδικό νέο χαρτοφυλάκιο. Για πρώτη φορά υπάρχουν χαρτοφυλάκια εξ ολοκλήρου αφιερωμένα στις εσωτερικές και ανθρωπιστικές υποθέσεις. Επίσης, έγιναν αλλαγές στην κατανομή ορισμένων αρμοδιοτήτων.

Η νέα Επιτροπή Μπαρόζο συνεδριάζει για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα. Το νέο Σώμα των επιτρόπων αριθμεί 27 μέλη, ένα από κάθε χώρα της ΕΕ. Από τους νέους επιτρόπους οι 14, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Μπαρόζο, συμμετείχαν και στην προηγούμενη σύνθεση της Επιτροπής. Η θητεία τους θα διαρκέσει πέντε χρόνια.

ΕΕ 2020: στρατηγική για μια βιώσιμη ανάπτυξη DeutschEnglishfrançais

Κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής της νέας Επιτροπής DeutschEnglishfrançaisportuguês

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι