Навигационна пътека

Амбициозна програма за втората комисия на Барозу - 15/02/2010

Групова снимка на новата Комисия © EU

Когато първият екип на председателя Барозу встъпи в длъжност, икономиката бе в добро състояние, а безработицата намаляваше. Пет години по-късно, след най-голямата рецесия от десетилетия, нови предизвикателства очакват Европейската комисия с мандат от 2010 г. до 2014 г.

Когато миналата есен очерта своите приоритети, председателят Барозу заяви, че на дневен ред са икономическото възстановяване и връщането на работа на милиони хора, станали безработни по време на спада. Той обеща също така да продължи усилията за финансови реформи, за да се избегне нова криза.

Що се отнася до дългосрочните цели, срокът на 10-годишния план на ЕС за растеж - Лисабонската стратегия - изтича през тази година и в момента се работи по план, който да я наследи. Председателят вече публикува работен документ, очертаващ целите, преди представянето на официалното предложение през март.

Миналата седмица Барозу запозна лидерите на ЕС с плана, известен като „Европа 2020“. Стратегията е насочена към насърчаване на нисковъглеродни индустрии, инвестиции в научно-изследователска и развойна дейност, реализиране на пълния потенциал на цифровата икономика и модернизиране на образованието и обучението.

Тя ще се стреми към укрепване на общия пазар и поддържане на контрол над националните бюджетни дефицити, заяви председателят, като призова за засилване на координацията на икономическата политика. В момента 20 страни надхвърлят ограничението на ЕС за бюджетния дефицит от 3 %.

Новата комисия е първата, встъпила в длъжност след влизането в сила на Лисабонския договор, целящ повишаване на ефективността на вземане на решения в ЕС и засилване на ролята му в международните дела. Като пазител на договорите на ЕС, новата Комисия трябва да гарантира прилагането на договора за реформа - трудна задача, тъй като промените засягат почти всяка институция на Съюза.

Това включва и самата Комисия. В новата Комисия е включен и върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност - позиция, създадена с Договора. Постът се заема от Катрин Аштън, която е и заместник-председател на Комисията.

Глобалното затопляне - важен въпрос по време на първия мандат на Барозу - остава водещ приоритет, което показва и създаването на портфейл за действия в областта на климата. ЕС настоява за подновяване на международните преговори за довършване на несвършената от конференцията за климата в Копенхаген работа.

Действията в областта на климата не са единственият нов портфейл. За пръв път има портфейли, изцяло посветени на вътрешните работи и хуманитарната помощ. Няколко други портфейла бяха променени.

Първото заседание на втория екип на Барозу е тази седмица. В новата Комисия има 27 комисари - по един от всяка държава-членка на ЕС. Четиринайсет от тях, включително и председателят, бяха и в предишната Комисия. Мандатът на Комисията е пет години.

ЕС 2020 - стратегия за устойчив растеж DeutschEnglishfrançais

Политически насоки за новата Комисия DeutschEnglishfrançaisportuguês

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки