Sökväg

Den nya EU-kommissionen kan börja jobba - 09/02/2010

Europaparlamentet sammanträder ©EU

Europaparlamentet godkänner José Manuel Barrosos nya kommission.

EU-parlamentarikerna godkände i dag de 26 kommissionärskandidaterna. Därmed kan den nya EU-kommissionen sätta igång att jobba. Röstsiffrorna blev 488 röster för och 137 mot (72 nedlagda röster), klart över den majoritet som krävdes.

Omröstningen är slutpunkten på en process som började redan i september, då José Manuel Barroso fick parlamentets stöd för en andra mandatperiod som kommissionsordförande.

Den nya kommissionen skulle egentligen ha tillträtt redan i november 2009. Det hela blev dock försenat på grund av att Lissabonfödraget först skulle ratificeras. Sedan försenades tillträdet igen då den bulgariska kommissionärskandidaten Rumjana Zjeleva drog tillbaka sin kandidatur efter utfrågningen i januari. Hon ersattes av Världsbankens vice ordförande Kristalina Georgieva, som frågades ut av parlamentet den 3 februari.

Den nya kommissionen består av 27 ledamöter (inklusive ordföranden), en från varje EU-land. Fjorton av dem var med redan i den förra kommissionen. Mandatperioden är fem år.

Innan kommissionen kan tillträda måste EU-ländernas ledare formellt utse den.

Politiska riktlinjer för den nya kommissionen DeutschEnglishfrançaisportuguês

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar