Kruimelpad

Nieuwe Commissie krijgt het groene licht - 09/02/2010

Het Europees Parlement vergadert ©EU

Voorzitter Barroso's nieuwe team heeft de steun van het Parlement

De parlementsleden hebben het 26-koppige team van voorzitter Barroso goedgekeurd, waardoor de Europese Commissie binnenkort weer aan de slag kan. De uitslag van de stemming was 488 voor en 137 tegen (met 72 onthoudingen), waarmee de vereiste meerderheid ruim gehaald werd.

Met de stemming eindigde een procedure die in september van start ging toen het Parlement instemde met een tweede ambtstermijn voor Barroso.

De nieuwe Commissie zou onder normale omstandigheden al in november 2009 zijn aangetreden, maar uiteindelijk werd het later wegens de vertraging bij de ratificering van het Verdrag van Lissabon en de terugtrekking van de Bulgaarse kandidate na haar hoorzitting in januari. Rumiana Jeleva werd vervangen door Kristalina Georgieva, vicevoorzitter van de Wereldbank, die vorige week door het Parlement gehoord werd.

Met Barroso meegerekend, telt het nieuwe team 27 leden, één uit elk EU-land. Veertien daarvan, waaronder de voorzitter, zetelden al in het vorige college. Hun ambtstermijn duurt vijf jaar.

De Barroso II-ploeg kan haar werkzaamheden aanvatten zodra de EU-leiders haar formeel hebben benoemd.

Beleidsoriëntaties voor de nieuwe Commissie DeutschEnglishfrançaisportuguês

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links