Navigációs útvonal

Hivatalba lépésre kész az új Bizottság - 09/02/2010

Ülésező Európai Parlament ©EU

A Parlament bizalmat szavazott José Manuel Barroso elnök új biztosainak

Az Európai Parlament képviselői ma jóváhagyták az Európai Bizottság 26 tagját. Ezzel José Manuel Barroso elnök új biztosai munkához is láthatnak. A döntés 488 igen, 137 nem szavazat és 72 tartózkodás mellett született: bőven megvolt tehát az érvényes döntéshez szükséges többség.

Ezzel a szavazattal lezárul a szeptember óta tartó folyamat, amelynek első állomása az elnöki mandátum Parlament általi meghosszabbítása volt.

Az új Bizottságnak eredetileg 2009 novemberében kellett volna hivatalba lépnie. A Lisszaboni Szerződés megerősítése azonban elhúzódott, továbbá januári meghallgatása után a bolgár biztosjelölt visszalépett, ezért a Bizottság kinevezése későbbre halasztódott. Rumiana Zseleva helyett a Világbank elnökhelyettesi tisztét betöltő Krisztalina Georgieva lett az új bolgár biztosjelölt. Parlamenti meghallgatására a múlt héten került sor.

Az új testület az elnökkel együtt 27 tagot (országonként egy főt) számlál. Közülük 14-en (köztük az elnök) a korábbi végrehajtó testületnek is tagja volt. A Bizottság megbízatása 5 évre szól.

Az új Bizottság hivatalba lépésére akkor kerül sor, miután az Unió vezetői hivatalosan is kinevezték.

Politikai iránymutatás a következő Bizottság számára DeutschEnglishfrançaisportuguês

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek