Навигационна пътека

Новата Комисия встъпва в длъжност - 09/02/2010

Заседание на Европейския парламент ©ЕС

Новият екип на Барозу получава подкрепата на Парламента.

Европейските депутати одобриха днес 26-те кандидати за Европейската комисия и така новият екип на Барозу може да се залови за работа. Резултатът от гласуването е 488 гласа „за“ и 137 гласа „против“ (72 въздържали се), доста над необходимото мнозинство.

Гласуването бележи края на процедурата, започнала през септември, когато председателят получи парламентарна подкрепа за втори мандат.

Новата Комисия трябваше да встъпи в длъжност през ноември 2009 г., но това бе отложено поради забавилата се ратификация на Договора от Лисабон и оттеглянето на българския кандидат след нейното изслушване през януари. Румяна Желева бе заменена от вицепрезидента на Световната банка Кристалина Георгиева, чието изслушване в Парламента се проведе миналата седмица.

С Жозе Мануел Барозу новият екип наброява 27 членове, по един от всяка страна от ЕС. Четиринайсет от тях, включително председателят, бяха членове и на предишната Комисия. Техният мандат е петгодишен.

Вторият екип на Барозу ще започне работа, след като бъде официално назначен от лидерите на ЕС.

Политически насоки за новата Комисия DeutschEnglishfrançaisportuguês

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки