Sökväg

Nominerade kommissionärer på anställningsintervju - 11/01/2010

Skylt som visar vägen till Europaparlamentet © EU

Kandidaterna till den nya kommissionen frågas ut i Europaparlamentet den 11–19 januari.

Utfrågningarna hålls för att Europaparlamentets ledamöter – folkets företrädare – ska kunna påverka vilka som sitter i kommissionen. Det står i EU:s regler.

De 26 kandidaterna (inklusive EU:s utrikesrepresentant) har redan skickat in sina meritförteckningar och skriftliga svar på de frågor de fått i förväg. Med varje kandidat hålls en tre timmar lång offentlig utfrågning inför det eller de parlamentsutskott som arbetar inom det berörda politikområdet.

Parlamentsledamöterna ska bedöma kandidaternas sakkunskaper och allmänna kompetens, engagemang för EU, oberoende ställning och politiska prioriteringar. Parlamentet kan också ha synpunkter på den föreslagna fördelningen av ansvarsområden och det politiska programmet.

Kommissionens ordförande José Manuel Barroso har redan godkänts av parlamentet och sitter kvar en andra mandatperiod.

Den 26 januari ska parlamentarikerna rösta om de ska godkänna den nya kommissionen i dess helhet. När kommissionen väl har godkänts är det EU:s stats- och regeringschefer som formellt tillsätter kommissionen.

Mandatperioden är fem år. Kommissionärerna är hela tiden ansvariga inför parlamentet, som granskar deras verksamhet. Om de inte sköter sitt uppdrag kan parlamentet kräva att hela kommissionen ska avgå.

 

De nominerade kommissionärerna

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar