Navigacijska pot

Kandidati za komisarje na predstavitvi v EP - 11/01/2010

Znak, ki usmerja k Evropskemu parlamentu © EU

Kandidati za evropske komisarje bodo med 11. in 19. januarjem na predstavitvi v EP odgovarjali na vprašanja poslancev.

V skladu s predpisi EU se morajo kandidati za komisarje najprej predstaviti v Evropskem parlamentu in odgovoriti na vprašanja poslancev, ki odločajo o njihovem imenovanju.

Vseh 26 kandidatov, vključno z visoko predstavnico EU za zunanje zadeve, je že predložilo svoje življenjepise in pisne odgovore na poseben vprašalnik. Med triurnim javnim zaslišanjem bo vsak kandidat odgovarjal na vprašanja članov parlamentarnih odborov, pristojnih za bodoči resor komisarja.

Evroposlanci bodo ocenjevali znanje in sposobnosti kandidatov, njihovo zavezanost Evropski uniji, osebno neodvisnost ter politične prednostne naloge. Evropski parlament mora dati tudi svoje mnenje o predlagani razdelitvi resorjev in političnem programu.

Evropski poslanci so že potrdili novi mandat predsednika Komisije Joséja Manuela Barrosa, ki tako ostaja na čelu Evropske komisije še za nadaljnjih pet let.

Evropski parlament naj bi o potrditvi nove komisije v celoti predvidoma odločal na plenarnem zasedanju 26. januarja. Po potrditvi v EP bodo voditelji držav EU uradno imenovali novo komisijo. Komisarji so imenovani za petletni mandat, v katerem so odgovorni parlamentu, ki lahko vse komisarje pozove k skupinskemu odstopu.

 

Seznam kandidatov za komisarje

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave