Kruimelpad

Kandidaat-commissarissen komen op "sollicitatiegesprek" - 11/01/2010

Wegwijzer naar het Europees Parlement © EU

De kandidaten voor de volgende Commissie beantwoorden van 11 tot 19 januari vragen van het Europees Parlement.

De hoorzittingen geven de volksvertegenwoordigers (de leden van het Europees Parlement) inspraak in de samenstelling van de Commissie. Volgens de EU-wetgeving is dat verplicht.

De 26 kandidaat-commissarissen (waaronder de hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken) hebben hun cv al ingediend en schriftelijk antwoord gegeven op een vragenlijst. Tijdens de drie uur durende hoorzittingen zullen zij antwoorden op vragen van de parlementaire commissie die werkzaam is op het betroffen beleidsterrein.

De leden van het EP zullen de kandidaten beoordelen op hun kennis, competentie, betrokkenheid bij de EU, persoonlijke onafhankelijkheid en politieke prioriteiten. Het Parlement zal ook zijn mening geven over de voorgestelde verdeling van de portefeuilles en het politieke programma.

José Manuel Barroso wordt voor de tweede keer voorzitter van de Commissie. Dit is al goedgekeurd door het EP.

Op 26 januari zal het EP tijdens een plenaire zitting stemmen over goedkeuring of afwijzing van de gehele Commissie. Hiervoor is een gewone meerderheid nodig. Als de kandidaten worden goedgekeurd, dan wordt de Commissie formeel benoemd door de leiders van de EU-landen. Commissarissen hebben een ambtstermijn van vijf jaar, en moeten die hele periode verantwoording afleggen aan het Parlement. Het Parlement kan desgewenst de Commissie in haar geheel naar huis sturen.

 

Lijst van kandidaat-commissarissen

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links