Navigációs útvonal

A biztosjelöltek „munkainterjúra” készülnek - 11/01/2010

Az Európai Parlament felé vezető utat mutató közlekedési tábla © EU

Az új Bizottság tagjelöltjeinek január 11-e és 19-e között kell válaszolniuk az Európai Parlament kérdéseire.

A biztosjelöltek meghallgatását az uniós jog írja elő, ezzel biztosítva, hogy az európai polgárok képviselői – azaz az európai parlamenti képviselők – beleszólhassanak abba, ki kerül a Bizottság tagjai közé.

A 26 jelölt (köztük az EU külügyi főképviselői posztjának várományosa) már benyújtotta önéletrajzát és az EP előzetes kérdéseire adott írásbeli válaszát. A háromórás nyilvános meghallgatáson a jelölteknek azoknak a parlamenti bizottságoknak a kérdéseit kell megválaszolniuk, amelyek a kérdéses biztosi tárcához tartozó szakpolitikákkal foglalkoznak.

Az európai parlamenti képviselők felmérik az egyes jelöltek tudását, alkalmasságát, európai uniós elkötelezettségét, személyes függetlenségét és szakpolitikai prioritásait. A Parlament a tárcák tervezett elosztásáról és a javasolt politikai programról is véleményt nyilvánít.

A Parlament már jóváhagyta, hogy a Bizottság elnöki posztját ismét José Manuel Barroso töltse be. Az elnöknek ez lesz a második mandátuma.

A meghallgatás után az európai parlamenti képviselők a január 26-i plenáris ülésen döntenek többségi szavazással arról, jóváhagyják-e a biztosjelöltek teljes testületét. Ha a Parlament zöld utat ad, az EU kormányfői hivatalosan kinevezik az új Bizottságot. A kinevezés öt évre szól, mely idő alatt a biztosok elszámolással tartoznak a Parlamentnek. A Parlament bármikor felszólíthatja a Bizottságot, hogy testületileg mondjon le.

 

A biztosjelöltek névsora

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek