Navigointipolku

EU-parlamentti aloitti komissaariehdokkaiden kuulemiset - 11/01/2010

Euroopan parlamenttiin opastava katukyltti © EU

Komissaariehdokkaita kuullaan Euroopan parlamentin valiokunnissa 11.–19. tammikuuta, minkä jälkeen parlamentti äänestää komission hyväksymisestä.

Komissaariehdokkaat joutuvat euroedustajien kuultaviksi, koska EU-lainsäädännön mukaan komission on saatava Euroopan parlamentin hyväksyntä.

Kaikki 26 komissaariehdokasta ovat jo toimittaneet parlamentille ansioluettelonsa ja vastauksensa parlamentin kirjallisiin kysymyksiin. Kolmen tunnin pituisten julkisten kuulemisten aikana ehdokkaat vastaavat kustakin politiikan alasta vastaavien parlamenttivaliokuntien kysymyksiin. Suuri mielenkiinto kohdistuu etenkin EU:n uuden ulkoasiainedustajan vastauksiin.

Euroedustajat arvioivat komissaariehdokkaiden pätevyyttä ja tietämystä, sitoutumista EU-asioiden hoitamiseen, henkilökohtaista riippumattomuutta ja poliittisia tavoitteita. Parlamentti esittää myös mielipiteensä ehdotetusta komission vastuualueiden jaosta ja poliittisesta ohjelmasta.

Komission puheenjohtaja José Manuel Barroso sai Euroopan parlamentin hyväksynnän toiselle toimikaudelleen jo viime syyskuussa.

Euroedustajien määräenemmistöllä tekemä hyväksymis- tai hylkäämispäätös koskee koko komissiota. Äänestys on määrä järjestää 26. tammikuuta. Jos komissio hyväksytään, Eurooppa-neuvosto voi virallisesti nimittää sen virkaansa. Euroopan komission toimikauden pituus on viisi vuotta. Tämän kauden aikana komissaarit vastaavat toiminnastaan Euroopan parlamentille, joka voi tarvittaessa vaatia koko komissiota eroamaan.

 

Komissaariehdokkaiden luettelo

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä