Навигационна пътека

Номинираните за комисари отиват на интервю - 11/01/2010

Знак, сочещ към Европейския парламент © EU

От 11 до 19 януари Европейският парламент ще задава въпроси на номинираните за постове в новата Комисия

Правото на ЕС изисква представителите на хората - членовете на Европейския парламент - да преценят кой може да бъде член на Комисията.

26-та кандидати за комисари (включително и върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност) вече представиха автобиографиите си и писмени отговори на въпросник. По време на тричасовите публични изслушвания ще им бъдат задавани въпроси от парламентарните комисии, отговарящи за политиките, включени в бъдещите портфейли на номинираните за комисари.

Евродепутатите ще оценяват знанията и компетентността на кандидатите, тяхната ангажираност към ЕС, личната им независимост и политическите им приоритети. Парламентът ще изкаже мнението си и за предложеното разпределение на портфейлите и политическата програма.

След като вече бе одобрен от Парламента, Жозе Мануел Барозу ще остане председател на Комисията за втори мандат.

На пленарно заседание на 26 януари европейските депутати ще решат с мнозинство дали да одобрят предложената нова Комисия като цяло. След получаването на това одобрение, правителствените ръководители от ЕС официално ще назначат Комисията. Мандатът на комисарите е петгодишен. През този период те отговарят пред Парламента, който може да поиска колективна оставка на комисарите.

 

Списък на номинираните за комисари

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки