Navigacijska pot

Lizbonska pogodba bo v središču španskega predsedovanja - 04/01/2010

Logotip španskega predsedstva © eu2010.es

Okrevanje gospodarstva, položaj EU v svetu in državljanske pravice so prednostne naloge španskega predsedstva.

Španija je z novim letom prevzela predsedovanje Evropski uniji in postavila Lizbonsko pogodbo v vrh svojih prednostnih nalog.

Pogodba, ki je začela veljati decembra, je omogočila učinkovitejše odločanje na ravni EU in krepitev vloge EU v mednarodnih zadevah. Šestmesečno predsedovanje EU naj bi se odslej odvijalo v tesnem sodelovanju s predsednikom Evropskega sveta in zunanjo ministrico EU (novima funkcijama iz Lizbonske pogodbe). Španija bo kot prva država, ki je prevzela predsedovanje EU po uveljavitvi Lizbonske pogodbe, lahko začrtala novo smer.

V naslednjih šestih mesecih si bo prizadevala okrepiti vlogo EU na svetovnem prizorišču. V sodelovanju z novim predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyem bo pozornost namenila krepitvi evropske enotnosti.

Španija bo sodelovala tudi pri vzpostavitvi zunanjega ministrstva in diplomatskega zbora EU (oziroma službe za zunanje odnose), ki ju bo vodila visoka predstavnica Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Catherine Ashton.

Po Lizbonski pogodbi mora predsedujoča država tesno sodelovati z državama, ki za njo prevzemata predsedovanje, v tem primeru torej z Belgijo in Madžarsko. Trojček držav ima skupni 18-mesečni program.

Stopnja brezposelnosti v EU v letu 2009 je bila 9,3 % (v Španiji 19,3 %), zato se bo špansko predsedovanje osredotočilo zlasti na okrevanje gospodarstva. Poudarek bo na sprejetju nove evropske strategije za rast in delovna mesta ter na izboljšanju nadzora nad mednarodnim finančnim sistemom. Posebna pozornost bo namenjena enakosti med spoloma.

Na seznamu prednostnih nalog je tudi državljanska pobuda, ki jo je uvedla Lizbonska pogodba, da bi EU približali evropskim državljanom.

Španija si bo prizadevala doseči napredek tudi na področju zanesljive oskrbe z energijo, boja proti podnebnim spremembam in priseljevanja.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave