Cale de navigare

Tratatul de la Lisabona se va afla în centrul preocupărilor preşedinţiei spaniole - 04/01/2010

Logoul preşedinţiei spaniole © eu2010.es

Printre punctele prioritare aflate pe agenda preşedinţiei spaniole a UE se numără relansarea economică, poziţia UE pe scena mondială şi drepturile cetăţenilor.

Spania a preluat preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene la începutul anului, promiţând că principala sa prioritate va fi Tratatul de la Lisabona .

Acesta a intrat în vigoare în luna decembrie şi a adus o serie de modificări menite să eficientizeze procesul de luare a deciziilor la nivelul UE, pe de o parte şi să ajute UE să joace un rol marcant în relaţiile internaţionale, pe de altă parte. Printre modificări se numără şi restructurarea sistemului de rotaţie la şase luni, astfel încât să se asigure o cooperare strânsă cu preşedintele şi cu şeful diplomaţiei UE, cele două posturi create de tratat. Fiind prima ţară care deţine preşedinţia după intrarea în vigoare a tratatului, Spania are posibilitatea de a fi deschizătoare de drumuri.

În următorul semestru, ea va încerca să consolideze rolul UE pe scena mondială şi să realizeze, în colaborare cu noul preşedinte al UE, Herman Van Rompuy, acea unitate care îi va permite să se exprime cu o singură voce.

De asemenea, Spania se va implica în crearea ministerului de externe al UE şi a corpurilor diplomatice (sau a „serviciului pentru acţiune externă”) la cârma cărora se va afla Înaltul Reprezentant, Catherine Ashton.

În conformitate cu dispoziţiile Tratatului, preşedinţia UE va colabora strâns cu următoarele două ţări care o vor prelua, în cazul Spaniei fiind vorba de Belgia şi Ungaria. Rezultatul concret al acestui „trio” este un program comun pe o durată de 18 luni.

Având în vedere că rata şomajului la nivelul UE a ajuns la 9,3% în 2009 (19,3% în Spania), accentul se va pune foarte mult pe redresarea economică. Printre priorităţi se vor număra adoptarea unei noi strategii europene de creştere economică şi ocupare a forţei de muncă şi asigurarea unei mai bune supravegheri a sistemului financiar internaţional. Spania intenţionează să acorde o atenţie deosebită egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi.

Pe agenda Spaniei figurează şi promovarea unei Europe a cetăţenilor. Este vorba despre o încercare de a-i aduce pe cetăţenii obişnuiţi mai aproape de UE, prin intermediul unei petiţii a cetăţenilor, instituită de Tratatul de la Lisabona.

De asemenea, Spania speră să facă progrese în domenii ca securitatea energetică, schimbările climatice şi imigrarea.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile