Sti

Lissabontraktaten i fokus under spansk formandskab - 04/01/2010

Det spanske formandskabs logo © eu2010.es

Økonomisk genopretning, EU's internationale profil og borgernes rettigheder står også højt på spaniernes dagsorden.

Spanien har overtaget EU's roterende formandskab fra årets første dag og har lovet at gøre Lissabontraktaten til sin førsteprioritet.

Traktaten trådte i kraft i december. Den indeholder en lang række ændringer, der skal sørge for, at EU bliver mere beslutningsdygtigt og spiller en hovedrolle på den internationale scene. Blandt andet ændres det halvårlige roterende formandskab, så der sikres et tæt samarbejde med de to nye funktioner, som blev oprettet i traktaten – EU's formand og udenrigschef. Og som det første formandsland under den nye traktat har Spanien nu mulighed for at sætte kursen.

I det næste halve år vil Spanien arbejde på at styrke EU's rolle på verdensscenen i tæt samarbejde med EU's formand, Herman Van Rompuy, så EU fremtræder som en enhed – og taler med én stemme.

Spanien skal også være med til at skabe EU's "udenrigsministerium" og diplomatiske korps, som skal ledes af den højtstående repræsentant eller udenrigschef, Catherine Ashton.

Ifølge traktaten skal EU's formandsland arbejde tæt sammen med de to næste lande, som overtager formandsstolen. Det er Belgien og Ungarn. Det praktiske resultat af dette "triumvirat" er et fælles arbejdsprogram for det næste halvandet år.

I 2009 nåede arbejdsløsheden i EU helt op på 9,3 % (19,3 % i Spanien), så der bliver især sat fokus på den økonomiske genopretning. Blandt prioriteterne er en ny EU-strategi for vækst og beskæftigelse og bedre tilsyn med de internationale finansmarkeder. Spanien vil også sætte fokus på ligestilling.

Et andet punkt på Spaniens dagsorden er et EU for folket. EU skal tættere på almindelige mennesker. Det skal ske gennem det nye "borgerinitiativ" med underskriftindsamlinger, der blev indført med Lissabontraktaten.

Spanien håber også at skabe fremskridt inden for forsyningssikkerhed, klimaforandringer og indvandring.

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links