Navigacijska pot

Evropska unija in njeni državljani v letu 2009 - 28/12/2009

Žafran, ki kuka iz snega © EU

Zadnji mesec leta je čas za pregled dosežkov: kaj je EU storila za svoje državljane v letu 2009?

Evropska unija je del življenja evropskih državljanov, čeprav se ti tega ne zavedajo vedno. Prizadeva si najti ustrezne rešitve za njihove skrbi, ki jih imajo kot državljani, potrošniki in delavci.

Letos je finančna kriza prizadela vse države članice. Evropska unija je naredila vse, kar je bilo v njeni moči, da bi omejila njene posledice v Evropi, tudi z načrtom za oživitev gospodarstva, s katerim je želela rešiti delovna mesta in obvarovati prihranke.

Sprejela je tudi številne ukrepe za zaščito potrošnikov. Na področju mobilne telefonije so klici, ki jih opravimo ali prejmemo v drugi evropski državi, in pošiljanje kratkih sporočil v tujini zdaj cenejši.

Evropska komisija je izvedla tudi obširno preiskavo spletišč za prodajo elektronskih izdelkov in letalskih kart ter jih pozvala, naj spoštujejo pravice potrošnikov. Pri nakupu letalskih kart morajo biti dodatni stroški, kot so pristojbine za plačilo s kreditno kartico, jasno navedeni že na začetku in ne šele pozneje med postopkom rezervacije.

Tudi na področju ekologije je bila Evropska unija zelo dejavna. Začeli so veljati denimo novi predpisi o zmanjšanju škodljivih hlapov na bencinskih črpalkah in uporabe pesticidov.

Prav tako je na čelu boja proti podnebnim spremembam. Sprejela je sveženj ukrepov za omejitev porabe energije izdelkov za široko potrošnjo, kot so klasične žarnice, ki jih bodo postopno zamenjale varčne žarnice. S temi ukrepi naj bi porabo električne energije v Evropski uniji do leta 2020 zmanjšali za več kot 12 %.

V preteklem letu je EU izkazala tudi svojo solidarnost: Italiji je namenila 500 milijonov EUR pomoči po potresu, ki je aprila prizadel deželo Abruzzo. Še vedno namenja tudi največ pomoči državam v razvoju in je vodilna na področju boja proti revščini in lakoti v svetu.

Evropska unija in njeni državljani v letu 2009

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave