Cale de navigare

Voi şi Europa, în 2009 - 28/12/2009

Brânduşă de primăvară © CE

Ultima lună a anului este o perioadă propice bilanţurilor: ce a realizat UE pentru cetăţenii săi, în 2009?

Uniunea Europeană este prezentă în viaţa noastră cotidiană, chiar dacă nu suntem întotdeauna conştienţi de acest lucru, şi răspunde preocupărilor pe care le avem, în calitate de cetăţeni, consumatori şi lucrători.

Acest an a fost marcat de efectele crizei financiare. UE a depus nenumărate eforturi pentru a limita repercusiunile crizei în Europa, cu ajutorul unui plan de relansare economică menit să permită păstrarea locurilor de muncă şi garantarea economiilor.

De asemenea, au fost adoptate numeroase măsuri pentru a proteja consumatorii. De exemplu, astăzi costă mult mai puţin să trimiţi un SMS şi să efectuezi sau să primeşti apeluri în reţeaua de telefonie mobilă în regim de roaming.

UE a realizat o vastă anchetă privind site-urile de internet care comercializează on-line aparatură electronică şi bilete de avion, pentru a se asigura că acestea respectă drepturile consumatorilor. De exemplu, când o persoană cumpără un bilet de avion, aceste site-uri sunt obligate să indice costurile suplimentare (taxele pentru cardul de credit etc.) încă de la începutul tranzacţiei şi nu au voie să le adauge ulterior la preţul rezervării.

Uniunea Europeană este activă şi în domeniul protecţiei mediului. Au fost introduse noi reguli pentru a limita emisiile de vapori nocivi în benzinării şi pentru a reglementa utilizarea pesticidelor.

UE este prezentă în linia întâi pe frontul luptei împotriva schimbărilor climatice. A adoptat o serie de măsuri pentru a limita consumul energetic al obiectelor de uz curent - de exemplu, becurile cu incandescenţă vor fi înlocuite, treptat, cu cele economice. Aceste măsuri ar trebui să permită reducerea cu peste 12% a consumului anual de electricitate în UE, până în 2020.

UE a întreprins numeroase acţiuni şi în ceea ce priveşte solidaritatea. De exemplu, a alocat o sumă în valoare de 500 de milioane de euro pentru a veni în ajutor victimelor cutremurului produs în Italia, în regiunea Abruzzo, în aprilie 2009. Nu în ultimul rând, UE este cel mai important donator internaţional de ajutor pentru dezvoltare şi luptă activ împotriva sărăciei şi foametei în lume.

Voi şi Europa, în 2009

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile