Kruimelpad

De EU en u in 2009 - 28/12/2009

Krokussen bloeien in de sneeuw © EC

Een terugblik aan het eind van het jaar: wat heeft de EU in 2009 gedaan voor u?

In uw dagelijks leven hebt u veel te maken met de Europese Unie, al beseft u dat niet altijd. De EU verdedigt uw belangen als burger en consument, zowel thuis als op het werk.

Het voorbije jaar heeft de EU zich volop ingezet om de gevolgen van de economische crisis op te vangen. Met een herstelplan wil zij uw baan en uw spaargeld veiligstellen.

Er is ook heel wat gedaan om de consumenten beter te beschermen. Zo kunt u voortaan goedkoper sms'en en mobiel bellen van en naar een ander Europees land.

De EU heeft dit jaar ook gecontroleerd of websites die elektronica en vliegtickets verkopen uw rechten als consument wel respecteren. Als er bijvoorbeeld extra kosten zijn, zoals voor de betaling met een kredietkaart, moeten die meteen worden vermeld, en niet pas aan het eind worden toegevoegd.

De EU is ook actief geweest op het gebied van milieubescherming. Zo heeft zij de uitstoot van schadelijke gassen door tankstations en het gebruik van pesticiden aan banden gelegd.

De bescherming van het klimaat is van het hoogste belang. Daarom heeft de EU allerlei maatregelen genomen om het energiegebruik in het dagelijks leven te verminderen, zoals de geleidelijke vervanging van gloeilampen door spaarlampen. Tegen 2020 zou daardoor het elektriciteitsverbruik in de EU met meer dan 12% moeten verminderen.

De EU helpt ook waar dat nodig is. Zo kwam zij met 500 miljoen euro over de brug toen de streek van de Abruzzen in Italië in april door een aardbeving werd getroffen. En ook buiten Europa besteedt zij meer dan wie ook aan de strijd tegen armoede en honger overal ter wereld.

De EU en u in 2009

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links