Navigációs útvonal

Az EU és Ön 2009-ben - 28/12/2009

Sáfrányvirág a hóban ©EC

A december hava az éves mérlegek készítésének időszaka: mit tett a polgárokért az Európai Unió 2009-ben?

Gyakran nem is tudjuk, hogy az Európai Unió jelen van mindennapjainkban: pedig olyan problémák megoldásán munkálkodik, amelyekkel állampolgárként, fogyasztóként és a munkavállalóként szembesülünk.

Az idei esztendőt a pénzügyi válság és következményei határozták meg. Az EU feszített tempóban dolgozott azon, hogy korlátozza a válság kedvezőtlen hatásait Európában. Ennek eszköze az a gazdaságélénkítő terv, amely a munkahelyeket és a megtakarításokat hivatott megóvni.

Az EU számos intézkedést hozott a fogyasztók védelme érdekében is. Idén például csökkent a külföldről küldött sms-ek, illetve a külföldről indított vagy ott fogadott mobiltelefon-hívások díja.

Az EU 2009-ben nagy szabású vizsgálatot tartott: górcső alá vette az elektronikus cikkeket és repülőjegyeket értékesítő honlapokat. A kampány célja az volt, hogy kötelezze a honlapok üzemeltetőit a fogyasztók jogainak tiszteletben tartására. A repülőjegy vásárlásakor például már a tranzakció elején – és nem a foglalás után – kell feltüntetniük az olyan többletköltségeket, mint pl. hitelkártya használatának díja.

Az Unió aktív szerepet játszott a környezetvédelem terén is. Egyebek között új szabályokat vezetett be, amelyek korlátozzák az ártalmas szennyezőanyagok kibocsátását a benzinkutakon, illetve ésszerűsítik a növényvédő szerek használatát.

Európa emellett az éghajlatváltozás elleni küzdelem élharcosa. Az EU vezetői intézkedéscsomagot fogadtak el a mindennapi tárgyaink energiafelhasználásának csökkentése érdekében: az izzólámpák helyét például fokozatosan energiatakarékos égők veszi majd át. Ennek köszönhetően az Unióban 2020-ig az éves energiafogyasztás várhatóan több mint 12%-kal csökken.

Az EU 2009-ben számos szolidaritási tevékenységet is végzett. Többek között 500 millió euró támogatást ítélt meg Olaszországnak, a 2009 áprilisi földrengéstől sújtott Abruzzo régió megsegítésére. Végezetül pedig elmondható, hogy az EU továbbra is az első helyet foglalja el a világ humanitárius segélyezői körében, valamint a szegénység és az éhínség elleni aktív küzdelemben.

Az EU és Ön 2009-ben

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek