Navigointipolku

EU:n saavutuksia vuonna 2009 - 28/12/2009

Krookuksia lumessa © EC

Vuoden lopussa on hyvä katsoa taaksepäin: mitä EU on saanut aikaan vuonna 2009?

EU on vuonna 2009 pyrkinyt toimimaan kansalaisten hyväksi monin tavoin. Se on halunnut edistää heidän hyvinvointiaan niin kansalaisina, kuluttajina kuin työntekijöinäkin.

Talouskriisi ja sen seuraukset ovat olleet vuoden 2009 keskeisiä haasteita. EU tekee parhaansa rajoittaakseen kriisin vaikutuksia Euroopassa. Se on laatinut elvytyssuunnitelman, jonka avulla pyritään säilyttämään työpaikkoja ja säästämään rahaa.

EU on edistänyt myös kuluttajien asemaa. Nykyisin voi esimerkiksi lähettää matkapuhelimella tekstiviestejä toisesta EU-maasta halvemmalla kuin ennen. Sama koskee puhelujen soittamista ja vastaanottamista.

Lisäksi EU on teettänyt tutkimuksia verkkokaupasta. Tutkimuksissa on selvitetty, noudattavatko elektroniikkatuotteita ja lentolippuja myyvät verkkosivustot kuluttajansuojasäännöksiä, ja tulosten avulla on voitu puuttua ongelmakohtiin. Esimerkiksi lentolippuja myyvien sivustojen on ilmoitettava lisämaksut, kuten luottokortin käytöstä aiheutuva maksu, heti ostotapahtuman alussa. Maksuja ei voi lisätä myöhemmin lippujen varausmaksuun.

EU on toiminut aktiivisesti myös ympäristöasioissa. Se on säätänyt uusia lakeja, joilla rajoitetaan torjunta-aineiden käyttöä ja huoltoasemien bensiinihöyrypäästöjä.

Ilmastonmuutoksen torjunnassa EU on eturintamassa. Se pyrkii vähentämään kodinkoneiden ja laitteiden energiankulutusta, ja esimerkiksi perinteiset hehkulamput on vähitellen korvattava energiaa säästävillä lampuilla. Näiden toimien avulla EU:n vuosittaisen sähkönkulutuksen odotetaan pienentyvän yli 12 prosenttia vuoteen 2020 mennessä.

Solidaarisuus on EU:n perusarvoja. Se myönsi Italialle 500 miljoonan euron avustuksen, kun L'Aquilan kaupunkiin iski tuhoisa maanjäristys huhtikuussa 2009. Lisäksi EU on yhä maailman merkittävin kehitysavun antaja, ja se torjuu aktiivisesti maailmanlaajuista köyhyyttä ja nälänhätää.

EU ja kansalaiset vuonna 2009

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä